Нови изазов фестивала „Миксер“, како променити свест људи

Десето издање „Миксер фестивала“ посвећено је темама одрживог развоја као новој култури живота и рада у Србији. Јубиларни фестивал дешава се на новој локацији на доњем Дорћолу.

Деценија постојања „Миксера“ је прилика за резиме и нове изазове. Централна конференција је организована у сарађи са програмом Уједињених нација за развој и окупља стручњаке из различитих области који су заговорници циркуларне економије и културе.

„Ми мислимо да је то питање које задире чак и у кућно васпитање – у којој мери смо обзирни према ресурсима које расипнички трошимо. Имам један јак аргумент за ту тврдњу, постоји податак да Србија троши четири пута више енергије, него што је просек у Европској унији. Сад, пошто то може бити нека досадна тема, не толико комуникативна за ширу публику, ми смо решили да кроз уметност и дизајн причамо о томе“, каже Иван Лалић, директор фестивала.

Студенти, млади уметници и дизајнери сваке године имају прилику да изложе своје радове, а једна од главних тема је како од отпада као мртве природе створити живо уметничко дело.

„У ствари смо дали шансу многим ауторима који класично не би излагали у галеријама или се баве неким граничним сферама науке и уметности. Овде имамо студенте са техничких факултета, имамо студенте Медицинског факултета, имамо студенте филозофије који имају одређене ставове“, наводи Марко Лађушић, професор Факултета примењених уметности.

Музички програм је саставни део „Миксера“ од настанка. На отварању је наступила регионална клупска атракција „Лолобриђида“, а свој први концерт одржаће „Бела техника“, несвакидашњи музички пројекат који су покренули чланови групе „Дарквуд даб“ у сарадњи са оперском певачицом Катарином Јовановић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. мај 2019, 05:02) - anonymous [нерегистровани]

Glupost,

"Srbija trosi 4 puta vise resursa, nego EU!?!
Srbi jedva prezivljavaju, a ne da su toliki potrosaci.
Neko hoce sebi da "izmisli" posao, pa "pali vatru".