Египат тражи обуставу продаје скулптуре старе 3.000 година

Иако је аукцијска кућа „Кристис“ навела да је продаја скулптуре-портрета, која приказује славног Тутанкамона, легална, Египат покушава да заустави аукцију.

Скулптура-портрет – смеђа глава од кварцита са приказом Тутанкамона, стара 3.000 година, требало би да буде продата на аукцији у јулу, и могла би да достигне цену вишу од пет милиона долара, тврди Кристис, преноси АП. 

Египатско Министарство спољних послова саопштило је да је захтевало од аукцијске куће да достави документе који доказују власништво над предметом, као и да се обратило британским властима и агенцији УН за културу и образовање да „зауставе процес продаје“ портрета и других објеката из Египта који се налазе у збирци.

Додаје се да Египат има право на предмет на основу садашњих и претходних закона.

Према закону из 1983. године који регулише власништво над антиквитетима, сви древни предмети пронађени у земљи сматрају се државном имовином, „изузев антиквитета чије је власништво или поседовање већ утврђено у време ступања овог закона на снагу“.

„Кристис“ се брани 

Египат одавно тражи да се антиквитети које сматра државном имовином врате у домовину. „Кристис“ у међувремену брани свој процес продаје. 

У саопштењу акцијске куће наводи се да се предмет који приказује Тутанкамона, који је добро познат и излаган у последњих 30 година, продаје из „Ресандро“ колекције, једне од најпознатијих светских приватних колекција египатске уметности.

Збирка садржи мраморне главе из античког Рима, осликани дрвени египатски ковчег и бронзану статуу египатске мачке.

Садашња колекција набављена је од Хајнца Херцера, трговца са седиштем у Минхену 1985. године.

Пре тога, Јосеф Месина, аустријски трговац, купио ју је 1973. или 1974. године од принца Вилхелма фон Турна, који ју је наводно имао у својој колекцији од шездесетих година 20. века, тврде из аукцијске куће.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 11. јун 2019, 22:34) - bata [нерегистровани]

mnogi na zapadu žive od lopovluka

kao na primer kristi itd

(уторак, 11. јун 2019, 19:25) - Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Unosan biznis

Ovde jos samo nedostaju zaostavstine Ante Topica Mimare i Eriha Slomovica. Eksperti sa Balkana, za umetnicke slike i antikvitete, su uvek bili jako sposobni u svojim rabotama.