Медијана скривала луксузно купатило и највеће терме на територији Србије

На археолошком локалитету Медијана у Нишу нова открића. Луксузно купатило поред Константинове виле, заправо су највеће приватне римске терме на територији Србије.

Најновија открића на локалитету су таква да превазилазе очекивања археолога. Римско купатило из четвртог века не само да је изузетно велико, већ ће било и веома ликсузно.

Постојале су просторије за пресвлачење, купање, масажу, сунчање, а било је и вежбаоница, откривено је и подно грејање, мозаик, фреске, скулптуре. Све то указује на изузетан луксуз. 

Ово купатило било је посебним ходником повезано са вилом са перистилом коју данас знамо као Константинову вилу и, највероватније, просторије купатила су биле царске просторије.

Археолошко истраживање још није завршено, али оно што је до сада откривено указује на то да је то било највеће купатило, највеће терме на територији Србије, а вероватно и шире.

„Када смо кренули да ископавамо, видели смо да се терме као хоботница шире на све стране и у том је веће задовољство јер је габарит терми око 1.200 метара квадратних заједно са инфраструктуром и архитектуром“, објашњава руководилац истраживања Надежда Гавриловић Витас из Археолошког института Београд и додаје да декорација на коју су наишли током ископавања – фрескосликарство, архитектонска мермерна пластика, два феноменална налаза фрагментованих скулптура – говори у прилог луксузности и монументалности објекта.

Археолошки парк Медијана код Ниша 2012. године затворен је за посетиоце због радова на покривању локалитета. Отварање се очекује чим се заврши истраживање купатила и, наравно, конзервирање тих налаза.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 08:01) - anonymous [нерегистровани]

Katastrofa

Autor ovog teksta pise:

Археолошки парк Медијана код Ниша 2012. године затворен је за посетиоце због радова на покривању локалитета.........!!!!!!!!!!

Svaka cast, sedam godina ne mozete da pokrijete lokalitet???!!!!
Teska sramota, kod Srba, vise ne postoje nikakvih moralnih vrednosti!
Tuga i teska sramota.........

(уторак, 18. јун 2019, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

Terme

Terme je srbska rec a banja izvedena za ono sto se zeli reci

(уторак, 18. јун 2019, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

Niš online

Drago moji,
otkricu Vam tajnu. Prekoputa ulice je pronadjen slucajno akvadukt koji je sprovodio vodu u Medijanu. Bilo je to 1960tih kada su poceli na tom lokalitetu da prave cuveni EI Nis. U ime napretka, ostaci akvadukta su sruseni do temelja kao fabrike ne bi cekale. frabike nisu cekale, ali nisu ni docekale 50 godina rada.

(уторак, 18. јун 2019, 17:47) - Agonija [нерегистровани]

zabrinut

Fantastican prilog XXD;ali ja sam zabrinut gce bacaju otpadnu vodu ove sve firme koje dolaza u Srbiju naravno mislim i na opaasno smece???

(уторак, 18. јун 2019, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Terme

Najbliza rec da tadasnje Terme su danasnje Banje,mada su oni imali Rituale Dok mi banje posecujemo prema svojoj zelji...najvaznije je kupanje Dok se kod njih znalo gde je pocetak tretmana a gde kraj....

(уторак, 18. јун 2019, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

sta su terme?

sta su terme, ne postoji nasa rec za to ?

(уторак, 18. јун 2019, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Hm...

A mnoge škole u Srbiji još uvek imaju poljske toalete.

(уторак, 18. јун 2019, 12:36) - Горан [нерегистровани]

Медијана некада и Крајина данас

А данас је цела Тимочка крајина једна огромна клоака. Почнимо са рудницима бакра у Бору и Мајданпеку и отровима којима трују цео тај крај већ деценијама, рудницима угља, ИНдустријом хемијских производа Прахова (сада Еликсир),, непостојање канализације са постројењима за прераду отпадних вода (индустријских и комуналних), непостојање канализације, непостојање система прикупљања и обраде смећа, некажњавање загађивача......