Бело злато из Бретање

Француски пољопривредници у Бретањи, постали су познати по такозваном белом злату! Реч је о најквалитетнијој соли коју сакупљају и обрађују ручно по традиционалном методу, што је постао један од најуноснијих послова у том региону.

Мочварни предели западне Француске, познати по платформама соли, постају све атрактивнији извор зараде. У Жиранду, месту у приобаљу Атлантика, 380 фармера са својих платформи традиционалним методама сакупи две тоне соли дневно.

Со из Жирандоа је, како кажу експерти, најквалитетнија со у свету, а сваке године у 55 земаља од извоза се заради два и по милиона евра.

После вишегодишњег рада у Ај-Ти сектору, један од младих стручњака решио је да постане фармер соли.

„Техника сакупљања соли у базене је занат којим се становништво овог подручја бави вековима. Природа је још у суживоту са човеком овог поднебља, а сада нас има 380 произвођача соли“, каже сакупљач соли Габријел Курос.

Со настаје тако што се морска вода доводи у поља у којима се омогућава да она испари на сунцу. То оставља кристале који се топе брже него кристали од индустријске соли.

Најдрагоценији производ који се ствара је такозвани цвет соли који се меша са другим минералима на површини воде и има карактеристичан укус. Тај дуготрајни процес окончава се сакупљањем соли што се ради ручно као и пре неколико столећа.

Мукотрпан посао ипак је постао привлачан младима због добре зараде. Квалитетна со је све траженија пошто се све више пажње поклања органској храни и здравом начину живота.

Није реткост да они који живе у региону долазе да купе со јер желе да помогну становиштву да допринесе развоју тог подручја.

Посебан доживљај за посетиоце је да посматрају како фармери складиште со, која се вековима на исти начин обрађује у Жирандоу.

Живописна природа једне од најстаријих насеобина у Бретањи – Жирандо, који је удаљен само 50 километара од Нанта и приобалног подручја Атлантика, учинили су га једном од најатрактивнијих дестинација тог региона.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 15:23) - anonymous [нерегистровани]

jod i retro pravilnici Srbije

Ova so kao i 90% svih soli koje se prodaju u EU nije jodirana i ne sadrži nikakve dodatke poput Kalijum feroCIJANIDA protiv zgrudnjavanja iliti zloglasni E536. MOlim da se to ima u vidu i zakonski ukine obavezno jodiranje jer taj i takav Kalijum jodid razar musku plodnost u kolicinama koje se stavljaju a zbog inspekcija su uvek dvostruko vece jer jednostavno dodati jodid isparava iz otvorenih kontejnera u kojima so stize iz uvoza. ovo su insajderski podaci i sami trgovci se žale na obavezu jodiranja koja nigde ne postoji u EU.

(уторак, 23. јул 2019, 14:59) - Slobodan [нерегистровани]

Najkvalitetnija?

Interesantno da je sve uvek najkvalitetnije na zapadu?!? Cista logika nalaze da kada jednom dodje do masovne proizvodnje tu vise nemoze da se prica o kvalitetu...

(уторак, 23. јул 2019, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

So

Recimo Himalajska so se iskopava u Pakistanu u podnozju planine
Crvene supstance u njoj su elementi gvozdja koji su zamemarivi u ishrani

(уторак, 23. јул 2019, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Marketinski trik

So je so, bila keltska (kao ova iz teksta) ili bilo koja druga, samo sto je ova 10 i vise puta skuplja od ''obicne'' soli.

(уторак, 23. јул 2019, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Natrijum-Hlorid

Kuhinjska so je nartijum hlorid (NaCl) i bila ona iz Bretanje, Himalaja, Tuzle, Keltska... hemijski je ista i na isti nacin (ne)zdrava za krvni pritisak (natrijum). Uz maksimalnu preporucenu potrosnju do 6 grama na dan to prisustvo nekih minerala je zanemarivo malo da bi imalo neki efekat na organizam. Mozda malo na ukus. U ovoj eri BIO i zdrave ishrane samo dobar marketing i nista drugo. Nema zdrave ili zdravije kuhinjske soli.