Да ли нам је све у торби неопходно, оставите нешто и код куће!

Је ли стварно могуће да торбе могу бити штетне за врат и леђа? Стручњак, физиотерапеут за славне, Донг Џонс, после 17 година рада, скренуо је пажњу на штетност ношења женских торби у пределу врата, рамена и горњег дела леђа.

Недавно истраживање лондонског бренда „Аспинал“ открива да је просечна тежина женске торбе у Великој Британији око три килограма. Торбе које остале Европљанке носе су око три пута лакше.

Физиотерапеут за славне Донг Џонс који ради за „Altius Healthcare“ у Манчестеру сматра да је велика тежина торбе штетна за здравље.

Његово је мишљење да све већи број жена пати од болова у врату, раменима и леђима због тешких торби.

„Ношење тешких торби на једном рамену или на руци по цео дан, после дужег периода може бити штетно за држање и направити дуготрајну штету врату и леђима“, напомиње Донг Џонс, и додаје да су последице ношења торби још горе за све оне који не воде активан живот, већ већину времена проводе пред екранима.

Најгоре су торбе које носимо на рамену. Мале ручне торбе далеко су боље, због ограниченог простора, у њих стане неколико ствари. 

„Торбе које се носе на рамену често садрже и до 25 предмета. Жене које носе торбу на истој страни тела обично имају спуштено раме, а често и издужене живце који иду из врата у руку, а то понекад резултира болним осећајима или трнцима у руци“, истакао је Донг Џонс.

Торба с лаптопом најчешће је најтежа, па може резултирати истим проблемима ако се увек носи у истој руци. Руксаци, с друге стране, нису проблем све док их носимо на оба рамена, а не само на једном.

број коментара 0 Пошаљи коментар