Необичне казне за темпераментне возаче

Полиција у Естонији покренула је оригиналну кампању. Возачима који воле да превише притискају папучицу за гас, понудили су избор – новчана казна или прекид вожње док се не смире страсти.

Према новој кампањи, ако се возач одлучи на тајм аут, мора да одседи у возилу одређено време. За прекорачење брзине до 21 километар на сат, морају да прекину вожњу на 45 минута, за прекорачење од 21 до 40 километара на сат, и читавих сат времена.

„Разговарали смо са бројним возачима и тако дошли на идеју о тајм ауту. Кажу да новчане казне данас више немају утицај. Возачи их доживљавају као обичне рачуне - плате и забораве на њих. Са друге стране, стварно се нервирају ако морају да проведу сат времена у полицијском аутомобилу“, истиче саветник Елари Касеметс.

Полиција каже да се могућност замене новчане казне прекидом вожње примењује само на оне које први пут ухвате.

„Готово сви возачи који су овде провели време, заиста се смире. Чак и возе мало испод ограничења брзине, тако да мислим да се ово решење показало као исправно“, додаје Касеметс.

Међутим, ово није једино креативно решење естонске саобраћајне полиције. Од пре годину дана, полицајци уз новчану казну прекршиоцима деле и донорске картице, како би освестили возаче ризика повезаних са пребрзом вожњом.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. окт 2019, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

Naravno

Naravno da će da plate kaznu kao obični račun i da nastave dalje kad su kazne sitne.
Izvolite pa napravite da kazna bude u visini cene automobila koji voze pa da vidimo šta će da se desi.

(понедељак, 14. окт 2019, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Potpuno netačno

Veliki broj vozača vozi brže da bi što pre stigli na cilj i izašli iz vozila. Pvakvom katnom, samo stvaraju konta efekat...

(понедељак, 14. окт 2019, 16:58) - anonymous [нерегистровани]

Katastrofa

A zašto ne bismo ovako: za pljačku do 10 miliona evra od bilo koje banke, da odsediš 15 minuta u hotelu sa pet zvezdica, o trošku te iste banke, pod uslovom da ne vratiš ukradene pare. Da li ste vi bre normalnI? Stalno ugađanja KRIMINALCIMA za volanom! Ljudi ginu, deca ginu, ali važno je da ti kriminalci ne budu ni kažnjeni? Već vidim da će ovo kod nas da krene po hitnom postupku, leks specijalis predsednika. Svakom kriminalcu za volanom, svakom siledžiji i ludaku, da se isplaćuje mesečna naknada od 10 miliona dinara. Policiji je odavno zabranjeno da ih dira.

(понедељак, 14. окт 2019, 10:35) - Slavisa [нерегистровани]

Kazna

Ovo se nasu drzavu ne tice. Nasa drzava samo gleda gde ima kesa. Tamo gde nema kesa mogu svi da se poubijaju to nasu drzavu ne interesuje. Ako mogu naplatiti kazne da bi napunili budzet to je u redu a ostalo nije bitno.