Да Винчијева скица моста израђена за султана Бајазита

Леонардо да Винчи је 1502. године нацртао скицу за пројекат моста који би у то време био најдужи на свету, имао би чак 280 метара. Иако тај мост није никада направљен, инжењери Института за технологију Масачусетса покушали су утврде да ли би био успешан, пренела је телевизија Си-Ен-Ен.

Резултат њиховог рада представљен је на конференцији Међународног удружења за шкољкасте и просторне структуре, прошле недеље у Барселони, у Шпанији, наводи се у саопштењу универзитета.

Да Винчи је предао своју иновативну скицу султану Бајазиту Другом, владару Отоманског царства од 1481. до 1512. године, који је захтевао изградњу моста преко Златног рога у Истанбулу.

То је природна река, естуар, која раздваја насеље Галата од Истанбула.

Да Винчијев предлог није прошао у Истанбулу, а на том месту је сада огроман висећи мост с кабловима. 

Али инжењери су се питали како би тако велики мост био конструисан по Да Винчијевој идеји и проучавали су његов цртеж, као и од којег би материјала мост могао бити изграђен у то време.

Направили су модел у мањој размери да би испробали његову стабилност и како може реаговати на различите услове. Мост би у време када га је Да Винчи замислио био сасвим ново решење у поређењу с тада популарним мостовима с полукружним каменим луковима.

Тим луковима је требало поставити јаке стубове као ослонац на крајевима распона моста како би носили његову тежину. Али Да Винчи је предложио спљоштен лук који би ипак достигао висину потребну да испод моста пролазе бродови.

Лук изгледа као велико лучно и развучено слово „X“, с благим успоном да би људи лако прелазили из Истанбула у Галату.

број коментара 0 Пошаљи коментар