Мач у камену пронађен у Бањалуци

Бањалука је добила свој екскалибур! Извучен је средњовековни мач који су пронашли рониоци. Врбаски мач у камену јединствено је археолошко откриће, јер и у поставци Музеја Републике Српске постоји тек један овакав предмет.

Бањалука – једна станица легенде о краљу Артуру. Можда и кључна, јер је управо у њој пронађен „мач у камену“.

Кључни део ронилачког подухвата завршен је дан раније, када је највећи део седре у којој се налазио мач одстрањен.

„Сад смо за 15-ак минута успели то да решимо. Извадили смо мач. Завршили смо сад овај први део и даље нам следи рестаурација“, рекла је Ана Ђурић, ронилац биолог.

Док су се рониоци припремали да зароне, задатак конзерватора је био да обезбеди адекватан транспорт до музеја. Код предмета попут овог, највећи ризик од пропадања следи управо код промене средине.

„Углавном је циљ да га одржимо у том медијуму, односно у води, до тренутка преношења у музеј. Ми не знамо дужину мача, његов облик и припремили смо једну посуду у коју ћемо моћи да га потопимо, али за сваки случај ја сам припремила неке тампоне којима ћемо моћи да га обложимо“, истакла је Данијела Јовановић, конзерватор из Централног института за конзервацију Београд.

Иако су подводни узорци углавном добро очувани, све прогнозе о врбаском мачу у камену биле би преурањене.

„То не можемо да проценимо све до тренутка док га не унесемо у атеље, где ће се урадити основне анализе, концентрације соли. Покушаћемо да урадимо неке рендгенске снимке да видимо има ли пукотина“, рекла је Данијела Јовановић.

Тада би требало знати и којој војсци је мач припадао, а ако је очуван жиг, могло би да буде познато и где је искован.

„Познато је да је Звечај био резиденција великог војводе Хрвоја Вукчића. Након њега овде је исто тако за време отоманског освајања Босне 1463. године, управо на овом простору вођена битка између босанске и турске војске, касније између турске и угарске војске“, испричао је Јанко Враћар, музејски саветник и историчар у Музеју Републике Српске.

Овај редак примерак искован је између 13. и 15. века. Ако све буде према плану, у музејској поставци могао би да се нађе већ наредне године.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 18. окт 2019, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

Fake

Samo sto nema kamena...

(петак, 18. окт 2019, 13:18) - anonymous [нерегистровани]

B

Uopste nije u kamenu

(петак, 18. окт 2019, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

Divno

Divna priča. Divan grad. Divni ljudi.