Tri tone Teslinih eksponata krenule za Japan, u Kini 500.000 posetilaca

Izložba o Nikoli Tesli koja prezentuje najvažnije segmente vezane za njegov život, ideje i dostignuća kao doprinos savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, biće otvorena u Japanu 26. januara. Tri tone eksponata – svetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija i izuma krenulo je iz Beograda ka gradu Hofu.

Izložba "Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival" biće postavljena u muzeju „Solar“  samo tri nedelje nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju koju je videlo više od pola miliona ljudi.

Prema rečima direktorke Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg ambasadora Japana u Beogradu Tadašija Nagaija.

„Mesec dana nakon otvaranja u Japanu, izložba o Tesli biće postavljena u Nikoziji, a potom, u septembru, i u Atini“, rekla je Jevtićeva i dodala da su u toku pregovori o gostovanju u Moskvi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Maroku i Egiptu.

Ističe da za delo Nikole Tesle vlada veliko interesovanje i da je Muzej našeg naučnika prošle godine obišlo više od 150.000 posetilaca.

"Prema nekim podacima, do 2006. godine stalnu postavku videlo je po nekoliko hiljada ljudi godišnje, a sada smo ih imali toliko samo u dva dana pred Novu godinu", naglasila je Jevtićeva.

Prema njenim rečima, broj stranaca koji dolaze u muzej raste, najviše je onih iz Turske, Grčke, Kine i Rusije.

„Nedavno nas je obradovala poseta sveštenika iz Teslinog rodnog Smiljana i dogovorena je uzvratna poseta“, rekla je Jevtićeva i dodala da među Teslinim poštovaocima ima i dosta interesantnih ljudi.

„Neki su toliko čitali o Tesli da su počeli da se poistivećuju s njim, neki čak u Muzej dolaze obučeni kao on“, navodi Ivona Jevtić i dodaje da je sve podređeno interesovanjima publike.

Napominje da je stalna postavka modifikovana i osavremenjena, uvedeni su multimedijalni eksponati, uvodni film titlovan je i na turski, kineski, grčki, ruski, španski, italijanski, francuski, nemački i japanski.

Direktorka Muzeja, u kome je smeštena i čitava Teslina zaostavština – više od 200.000 dokumenata, knjiga, časopisa i ličnih predmeta, najavljuje da će u ovoj godini biti najviše posla na digitalizaciji novinskih isečaka.

Jevtićeva je podsetila da su putujuće izložbe deo misije te institucije na prezentaciji Teslinog dela kojim je zadužio čovečanstvo.

Jedan od najvećih umova koje je svet ikad imao, Nikola Tesla, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Umro je na Božić 7. januara 1943. godine u Njujorku u hotelu „Njujorker“ gde će sutra biti održana Konferencija u organizacije Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 12. jan 2019, 00:51) - anonymous [neregistrovani]

Tesla

Mogu da razumem to sto drugi nisu govorili o Tesli i da je proslo skoro ceo vek od njegove smrti pa da se o njemu toliko govori ali mi nije jasno zasto i mi Srbi kao ostatak sveta nismo pominjali Teslu. U skoli smo ucili o svima Njutnu ,Volti anstajnu a Tesla se jedva pomenuo a po ovome sto danas se govori o njemu mozemo zakljuciti da je bio u njihovom rangu pa mozemo slobodno reci i veci od svih po ostvarenju. Bio je vizionar a njegovi izumi posle vise od veka dostizu pravu vrednost. Zasto se o njemu nije govorilo mozda ce proci jos jedan vek da bi istinu saznao i obican covek

(petak, 11. jan 2019, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

Истина

Да је Тесла био Американац умро би богатији од Рокфелера.

(petak, 11. jan 2019, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Čuvajte se da eksponati ne ostanu u nekoj od pomenutih zemalja!

To je blago što muzej ima. Plašim se da ne ostane u nekoj zemlji zbog bilo kog razloga.

(petak, 11. jan 2019, 18:21) - Miki [neregistrovani]

Tesla

Osim sto je zaostavstina smestena u muzeju bilo bi prikladno da se omoguci i pristup do nje svim zainteresovanim posetiocima.