Kineski naučnici: Proklijalo seme pamuka je mrtvo

Prva biljka koja je uzgajana na Mesecu je mrtva, saopštili su kineski naučnici.

Samo nekoliko dana pošto je Peking objavio da je seme pamuka proklijalo na Mesecu, što je bio prvi slučaj da se neka biljka uzgaja na Zemljinom satelitu, naučnici su okončali eksperiment isključivši struju.

Semena pamuka nalazila su se u posebnom kontejneru na kineskoj letelici „Čangje 4", prvoj koja je uspešno sletela na tamnu stranu Meseca.

Aktivirana po sletanju, samodrživa biosfera napravljena je za uzgajanje semena i polaganja jaja vinske mušice u pokušaju da se stvori sićušni ekosistem kako bi se video uticaj visokih vrednosti radijacije i slabe gravitacije na te jedinke.

Međutim, profesor Sje Gengsin, koji je osmislio eksperiment, rekao je sa Si-En-En da je sve okončano posle devet dana kada je kontrolni tim odlučio da isključi struju.

Naveo je da je temperatura unutar biosfere bila kolebljiva i da je dostigla vrednosti koje bi mogle da ubiju sav život unutra, uključujući semena i jaja mušica.

„Temperatura na Mesecu bila je oko 30 stepeni Celzijusa. Poznato je da na toj temperaturi mnoge biljke ne mogu da niču“, objasnio je Sje.

Kako prenosi Si-En-En, u tekstu koji je objavila agencija Sinhua eksperiment je trebalo da traje 100 dana.

I pored svega, Sje je eksperiment ocenio uspešnim.

Sa druge strane, ostatak misije „Čangje 4“ čini se da ide očekivanim tokom. Planirano je da se obavi prvi astronomski radio-eksperiment sa niskom frekvencijom i da se utvrdi da li ima vode na Mesečevim polovima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 19. jan 2019, 11:04) - mihajlo1911 [neregistrovani]

svetla ili tamna strana

uporno se ponavlja da je tamna strana meseca, a nije vec suprota strana koja je tamna 13.5 dana isto toliko i svetla strana

(subota, 19. jan 2019, 00:11) - anonymous [neregistrovani]

Prvi put čujem

da biljke ne niču kad je toplo. Da nije hteo da kaže -30?