Ruska vojska zabranjuje korišćenje pametnih telefona

Ruski parlament odobrio je nacrt zakona po kome se vojnom osoblju zabranjuje korišćenje pametnih telefona na dužnosti, što bi trebalo da spreči curenje poverljivih informacija na društvene mreže.

Prema nacrtu koji je odobrio Donji dom, pripadnicima vojske se takođe zabranjuje kačenje fotografija, video-snimaka i informacija o njima samima, drugim vojnicima i njihovim rođacima na internet.

Na ovaj način se zvanično potvrđuju zabrane korišćenja tableta i pametnih telefona koje je Ministarstvo odbrane ranije naredilo, javlja AP.

Potez je usledio nakon objavljivanja nekoliko priča nepoznatog izvora o borbama na istoku Ukrajine između proruskih snaga i ukrajinske vojske, kao i o ruskim vojnim operacijama u Siriji.

Izveštaji su se oslanjali na postove pripadnika vojske Rusije i njihovih rođaka na društvenim mrežama, koji često nisu bili u skladu sa zvaničnim izveštajima Moskve.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 06:42) - anonymous [neregistrovani]

Kćerka izgubila telefon. Google ga pronašao.

Preko google naloga pronašli smo tel. Imao je isključen ton. Prvo smo dobili koordinate i videli na google mapama tačnu lokaciju. Posle smo preko googla uključili zvono na telefonu u trajanju od 60 sek. neprekidno iako je ton na tel bio ugašen.

(sreda, 20. feb 2019, 00:40) - anonymous [neregistrovani]

Re: Ima tu nešto

Dobro jutro, Kolumbo. Jedino ne reče da li to pričaš o Android telefonu koji te prati šta god ti radio. Kao i ios. I nema načina da iko ikad sazna kome sve idu i koji podaci. Sve zarad "korisničkog iskustva". Ali, korišćenje Interneta sa Android i ios mobilnog telefona je gore nego da im se sam prijavljuješ. Ili Chrome na kompjuteru. I uopšte korišćenje Gugla za pretraživanje. Može preko duckduckgo, recimo, možda i startpage.com. Ili kroz neki proksi, mada su sajtovi počeli masovno da odbijaju saradnju automatski ako bilo šta od Gugloviih skriptova ne radi. Kod nas, recimo, nije moguće otvoriti mts.rs ako si sakriven, moraš da se dovijaš na razne načine. I to je najnoviji trend. Novi protokoli i "standardi" samo da bi naterali korisnike da zamene stare brauzer programe koji su imali sva potrebna podešavanja za zaštitu privatnosti. A već je počela i primena cenzure od kada je ukinuta neutralnost Interneta, pa kriminalne korporacije plaćaju provajderima da otvore brzi pristup za njih, a zatvore za konkurenciju. Nije daleko dan kada će se i u okviru pretplate pristupati samo određenim paketima sajtova, za neke druge će biti potrebna debela doplata, a neki će biti potpuno cenzurisani. Kao što neke zemlje cenzurišu potpuno voip da bi naterale korisnike da plaćaju telefonske razgovore. Vrlo brzo će biti nemoguće i korišćenje proksija ili vpn-a, osim ako se baš debelo plati, ali verovatno samo za privilegovane, opet.

Ja koristim prastari brauzer, sve od praćenja isključeno, sajtove koje ne mogu da otvorim jednostavno ignorišem, a za pretraživanje koristim sve osim Gugla. Bolje Bing iako je loš. Ako ništa drugo, kad pretražujem preko njega svi linkovi su zaista linkovi na sajtove, a ne kao kod Gugla gde se ide prvo na Gugl, da on evidentira i isprati svaki klik. Još ako se loguješ na njihov pretraživač stvarno nisi normalan, jer te prate kao od šale. Isto kao i Fejsbuk. Naravno, Gugl je još pre 4-5 godina (možda i više) smislio foru da neulogovane korisnike automatski prebaci na lokalni pretraživač, pa onaj ko ode npr u Francusku dobije sve na francuskom. A rešenje? Pa ništa, samo se uloguješ i možeš da podesiš jezik. I na to je palo barem 95 % ljudi, jer niko ne razmišlja. Većini nije jasno da su AI sistemi još uvek u povoju i podaci koji se prikupljaju koriste se u jako malom obimu, uglavnom za uvaljivanje robe i usluga. Ali, proći će brzo ta beta faza, a onda će svi zažaliti što su tim korporacijama dali neograničen pristup svojim životima.

(utorak, 19. feb 2019, 19:35) - anonymous [neregistrovani]

Ima tu još nešto veoma važno

Pre neki dan sam hteo da na sajtu Gugla podesim koordinate svoje lokacije, pa sam pročitao sledeće (citiram):"Bez obzira šta vi upišete kao koordinate svoje lokacije, Gugl samostalno vrši preciznu procenu vaše lokacije, čak i onda kada vi to ne tražite, čak i onda kada ne koristite Gugl.".Poslednje reči su me zaprepastile!