Mesec i dalje neosvojiv za Izraelce

Izraelska bespilotna letelica „Berešit“ nije uspela u svojoj misiji i srušila se na površinu Meseca.

Sa Floride, iz svemirskog centra lansirana je moćna raketa „Falkon hevi“ kompanije „Spejs iks“ američkog milijardera Ilona Maska. To je njen prvi komercijalni let.

Posle poletanja dva njena pomoćna transformatora su se spustila u svemirski centar dok je treći završio na dron brodu uz američku obalu. Zadatak rakete jeste da postavi satelit u orbitu za potrebe saudijskog konzorcijuma, „Arabsata“.

Na drugoj strani, izraelska bespilotna letelica „Berešit“ nije uspela u svojoj misiji i srušila se na površinu Meseca, saopštio je predstavnik izraelske svemirske misije Doron Ofer.

Letelica je izgubila kontakt sa Zemljom samo nekoliko trenutaka pre sletanja na zemljin satelit.

Mala robotizovana letelica koju su napravili neprofitna organizacija „SpejsIL“ i Izraelska aeronautička industrija u državnom vlasništvu predstavljala je nadu za uspeh u nečemu što su do sada uspele da urade samo svemirske agencije tri države - SAD, Rusije i Kine.

„Ako iz prvog pokušaja ne uspeš, probaj ponovo“, prokomentarisao je neuspeh misije izraelski premijer Benjamin Netanjahu, prenosi AP.

Bespilotna letelica nazvana „Berešit“, što na hebrejskom znači biblijsku frazu „u početku“, putovala je svemirom sedam nedelja pre nego što je ušla u mesečevu orbitu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 14. apr 2019, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Mogli

su da kazu I suprotno I svi bi poverovali.

(petak, 12. apr 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Месец

није Палестина.