„Votsap“ prepušta slučaj hakovanja Ministarstvu pravde SAD

Predstavnici „Votsapa“ saopštili su da će slučaj hakerskog napada na aplikaciju za dopisivanje, prepustiti Ministarstvu pravde SAD. Aplikaciju koristi oko milijardu i po ljudi mesečno, a kompanija se ponosi bezbednošću svog servisa, prenosi „Rojters“.

Portparol „Votsapa“ izjavio je da je napad bio veoma komplikovan, a „Fejsbuk“, koji je vlasnik „Votsapa“, upozorio je korisnike da treba da nadograde poslednju verziju popularne aplikacije zbog toga što postoji mogućnost, da imaju špijunski softver, instaliran u telefonima. 

„'Votsap' poziva ljude da nadograde novu verziju aplikacije kako bi zaštitili informacije na mobilnim uređajima. Neprestano radimo na poboljšavanju sigurnosti kako bismo zaštitili korisnike“, rekao je portparol kompanije, a prenosi Rojters.

Špijunski softver koji su izradili „napredni hakeri“, „upao“ je u više mobilnih telefona putem popularnog „Votsapovog“ programa za komunikaciju, i to bez intervencije korisnika kroz glasovne pozive u aplikaciji.

List Fajnenšl tajms je kao mogućeg hakera u ovom slučaju označio izraelsku grupu NSO, preneo je AP.

Špijunski softver NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata.

„Softver je uspeo da prodre u telefone kroz propuštene pozive putem funkcije glasovnog pozivanja aplikacije“, izjavio je portparol „Votsapa“ i dodao da je softverom koji je otkriven početkom maja, zaražen nepoznat broj uređaja.

Najznačajnije je da je špijunski softver upleten i u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, i čije telo nikada nije pronađeno.

broj komentara 0 pošalji komentar