Sukobi „Huaveja“ sa konkurentima počeli pre deceniju i po

Svet potresa jedna od najvećih kriza u informacionim tehnologijama zbog prekida saradnje „Gugla“ sa kineskim „Huavejom“. Dok sa nestrpljenjem očekujemo rešenje ovog problema, mediji podsećaju na neke sukobe koje je „Huavej“ imao sa američkim kompanijama proteklih godina.

Raskid saradnje „Gugla“ i „Huaveja“ trenutno je jedna od najvažnijih vesti svuda u svetu. Vesti i analize stižu iz minuta u minut, a mnogobrojni zabrinuti korisnici širom planete sa nestrpljenjem iščekuju ishod ove bitke.

Međutim, ovo nije prvi put da se kineski gigant našao na udaru američkih tehnoloških kompanija.

U poslednjih desetak godina, „Huavej“ je više puta ulazio u konflikt sa američkim i evropskim konkurentima, što je nekada rezultiralo i većim potresima nego što je ovaj trenutni.

Još 2003. godine, kompanija „Sisko“ je tužila „Huavej“ zbog navodnog kršenja njegovih patenata i nezakonitog kopiranja izvornog koda koji se koristio u njihovim ruterima i preklopnicima.

Prema izjavama predstavnika kompanije „Sisko“, „Huavej“ je do jula 2004. godine uklonio sporni kod, priručnike i interfejse komandne linije i slučaj je kasnije odbačen.

Ipak tu sve nije bilo gotovo jer je „Huavejov“ glavni predstavnik u Americi naknadno tvrdio da je „Huavej“ nevino optužen u ovom slučaju kršeći klauzulu o poverljivosti njihove nagodbe sa „Siskom“.

Kao odgovor na to američka kompanija je otkrila delove izveštaja nezavisnog eksperta koji je dokazao da je „Huavej“ ukrao „Siskov“ kod i direktno ga je kopirao u svoje proizvode.

Dalje, u julu 2010. godine, „Motorola“ je podnela žalbu u kojoj je imenovala „Huavej“ kao jednog od saučesnika u slučaju protiv kompanije „Lemko“ zbog navodne krađe poslovnih tajni.

Proces je završen tako što su „Motorola“ i „Huavej“ sklopili sporazum o poravnanju svih nerešenih sudskih sporova, ali američki proizvođač mobilnih telefona je platio neobjavljenu sumu „Huaveju“ za korišćenje njihove intelktualne svojine.

Već sledeće godine, kompanija „Vodafon“ je na „Huavej“ ruterima i u drugoj opremi uočila takozvani bekdors u softveru koja su kineskoj kompaniji migla da omoguće nedozvoljeni pristup u „Vodafonovoj“ fiksnoj i internet mreži u Italiji čime su se mogle prikupljati razne informacije.

Svi navedeni primeri govore u prilog tome da je kineski tehnološki gigant oduvek bio trn u oku američkoj tek industriji, a mnogi stručnjaci se slažu da koren ovog sukoba leži u činjenici da „Huavej“ najbrže razvija 5G mrežu koja uskoro treba da zameni postojeću 4G.

U svakom slučaju, očekuje nas veoma uzbudljiv period kada je razvoj informacionih tehnologija u pitanju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 08:35) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

5G mreza

ce biti mnogo brza. Omogucice komunikacije u realnom vremenu. Onaj ko je prvi razvije imace mogucnost da kontrolise zivot na citavoj planeti. Omogucice vozilima bez vozaca da zazive jer ce danju i nocu putem senzora imati vidno polje od 360 stepeni i mogucnost da komuniciraju sa drugim vozilima i "dogovore" brzimu i putanju sa drugim vozilima da bi saobracaj brze tekao i saobracanje nesrece bile prakticno nemoguce. Omogucice povezivanje prodavnica sa proizvodjacima, nabavljacima i prevoznicima u realnom vremenu potpuno iskljucujuci ljude u citavom procesu itd.

(četvrtak, 23. maj 2019, 22:32) - anonymous [neregistrovani]

@Bekdor

Veliki protiv ostalih.

(četvrtak, 23. maj 2019, 16:38) - bata [neregistrovani]

za amerikance je kasno

Kineze ne može više niko zaustaviti

(četvrtak, 23. maj 2019, 15:27) - anonymous [neregistrovani]

Primecujem...

...da je u svim slucajevima "nezavisna komisija" ustanovila da su svi u pravu osim Huaweia!?

(četvrtak, 23. maj 2019, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

Bekdor

Treba podsetiti i isticati bar jednom mesečno da je u pitanju "ideja" koju su razvile američke kompanije još pre više decenija, upravo u cilju špijuniranja korisnika širom sveta.