Nova otkazivanja Huaveju, sad već postaje ozbiljno

Taman kada je Gugl saopštio da privremeno odlaže suspenziju saradnje sa "Huavejom", nekoliko značajnih britanskih i japanskih kompanija objavilo je da će morati da poštuju američki bojkot, što kineskog giganta dovodi u veoma težak položaj.

Američkoj zabrani saradnje sa "Huavejom", bez posebne dozvole vlade, priključili su se japanski "Panasonik" i britanska kompanija ARM.

Ovo bi za "Huavej" mogao da bude teži udarac od odluke "Gugla" da im suspenduje licencu za "Android".

Za "Android" je "Huavej" mogao da pronađe rešenje, čak i da koristi slabije verzije tog operativnog sistema dok ne razvije sopstveni, što inače najavljuje.

Ali ARM i "Panasonik" su izuzetno važni za hardver, odnosno za samu izradu telefona i bez njihove tehnologije "Huavej" neće moći da proizvede ništa dok ne razvije i patentira sopstvena rešenja, a za to su verovatno potrebne godine.

Naročito je problematičan prekid saradnje sa kompanijom ARM, koja daje rešenja svim najvećim proizvođačima mikroprocesora (Samsung, Kvalkom, Epl).

Sedište ARM-a je u Kembridžu, a koliko je njihova saradnja sa "Huavejom" bila bliska svedoči i to da je kineska kompanija planirala da otvori svoj razvojni centar u istom gradu u Velikoj Britaniji, praktično u komšiluku.

Sada britanski mediji prenose da je zaposlenima u ARM-u naloženo da prekinu sve kontakte sa kolegama iz "Huaveja", a ako se sretnu na nekom događaju, ne smeju da razgovaraju o poslu.

Posle najave da će američke kompanije prekinuti saradnju sa "Huavejom" i da se to odnosi i na "Kvalkomove" čipove, iz "Huaveja" su odgovorili da su na to spremni i da će ugrađivati sopstvene "Hajsilikon" čipove.

Međutim, ti procesori koriste ARM-ov dizajn što znači da "Huavej" ne sme da ih proizvodi, a svako ko kupi takav aparat suočio bi sa američkim sankcijama.

Telekom operatori su zbog toga privremeno zaustavili porudžbine telefona i opreme kompanije "Huavej" u nadi da će se spor sa SAD uskoro razrešiti.

Japanski "Panasonik" objavio je da će dalja saradnja sa "Huavejom" biti limitirana budući da se deo hardvera koji isporučuju kineskoj kompaniji proizvodi u SAD i potpada pod odluku o sankcijama.

Inače, "Honor", koji je podbrend "Huaveja", u utorak je u Londonu predstavio svoj novi aparat "honor 20", koji je ocenjen kao verovatni lider u srednjoj klasi (aparati do 500 evra).

Iako su pokazivale veliko interesovanje za aparat sa četiri kamere i karakteristikama telefona iz najviše klase, mnoge telekom kompanije objavile su da će odložiti uvođenje ovog aparata u ponudu, a "Honor" nije objavio datum kada će telefon biti ponuđen na tržištu.

Sličnu sudbinu ima i "huavej mejt 20 iks", prvi 5G telefon kineske kompanije.

broj komentara 32 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. maj 2019, 14:48) - Vaske [neregistrovani]

Absolutno!

I ja mislim da cu kraj krajeva google i panasonic samo sami sebi stetu naneti.... Jos jedan dokaz koliko su "posteni" trgovci...

(petak, 24. maj 2019, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Трећи светски рат је у току...

...а води се, поред конвенционалног (Сирија, Авганистан, Ирак, Блиски Исток, тероризам...), у остатку планете преко економије и финансија, прљавом медијском пропагандом и у "сајбер свету", а са увек истим циљем - да се непријатељ порази! За сада без милионских људских жртава, као претходна два...

(petak, 24. maj 2019, 12:54) - Nikola [neregistrovani]

A

Ako Huawei napravi svoj softver i cipove, sto verujem da im ne predstavlja problem, Apple i Gugl su u ozbiljnom problemu.

(petak, 24. maj 2019, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

Ako

Ako Kinezi naprave svoj operativni sistem koji bi bio zamena androidu istog momenta kupujem huawei telefon sa tim operativnim sistemom.

(petak, 24. maj 2019, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Huangdi 4717

U 4717 godina istorije Kinezu su prezivili i obiljnije stvari a da nece tamo neki Google ili Trumpa.

(petak, 24. maj 2019, 08:39) - anonymous [neregistrovani]

ameri

vreme je da se napravi posebna kopija androida i a. prodavnice za istok. Ovi ameri samo ucenjuju ako ne dobiju sta hoce

(petak, 24. maj 2019, 07:20) - anonymous [neregistrovani]

Трећи светски рат је у току...

...а води се, поред конвенционалног (Сирија, Авганистан, Ирак, Блиски Исток, тероризам...), у остатку планете преко економије и финансија, прљавом медијском пропагандом и у "сајбер свету", а са увек истим циљем - да се непријатељ порази! За сада без милионских људских жртава, као претходна два...

(petak, 24. maj 2019, 00:54) - anonymous [neregistrovani]

Sankcije znaju i da ojacaju

Kina prebrzo napreduje sa tehnologijama, pa to smeta nekim od vodecih drzava sveta koje bi da uvek budu prve u svetu po tehnologijama.
Kina ce se kao i Rusija prilagoditi okolnostima...Rusi su poceli praviti sami mnoge stvari koje su im Amerikanci poceli sankcionisati, tako da su sankcije samo ojacale Rusiju, tako ce i sa kinom da bude.

(petak, 24. maj 2019, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

i tako se zavrsila dominacija silikonske doline i dobismo alternativu

Svet nemo ze da doceka da ima novi operativni system I aplikacije koje nisu Gugl Huvei do kraja godine izbacuje svoj android a aplikacija ima vec koliko hoce jel je Gugl odavno zabranjen po Kini.Tako da vise niko nece da kupije Samsunge Aplove Sjajno

(petak, 24. maj 2019, 00:03) - anonymous [neregistrovani]

Kina je buducnost samo je mali Perica sanjao da ce da traje dugu

Kini Americko trziste nije neophodno dok je Americkim firmama neophodno EU se nije usudila da se upusti u rasprave sa Kinom jel ako im uvedu zabrane i takse na robu ode Nemacka proizvodnja ili industrija u bestraga.Kina je otkacila Ameriku u pregovorima o taksama tako da je ovo tantrum od nemoci kompanija koje su kontrolisane od vojne industrije.Sad je jasno da cudo Silikon doline je bio ogranak Natoa i CIje Odakle im pare E sad Kina ima pare pa njihove Tek kompanije dominiraju.Kraj price