Pronašli izgubljenu „apolo“ kapsulu – možda se „Snupi“, ipak, vrati kući

Dva meseca pre nego što je misija „apolo 11“ sletela na Mesec, Nasa je lansirala probnu kapsulu, koja se izgubila u svemiru. Naučnici-amateri sada su možda pronašli izgubljenu kapsulu.

Misija „apolo 10“ trebalo je da bude probna, u kojoj bi sve procedure, izuzev samog sletanja na Mesec, bile urađene i testirane. Dva lika iz popularnog crtanog filma i stripa su odabrana da budu maskote, pa je tako komandni modul nazvan Čarli Braun, a lunarni modul Snupi.

„Čarli“ se vratio kući, ali je „Snupi“ imao druge planove. Lunarni modul je skliznuo u orbitu oko Sunca i tako postao jedina američka svemirska letelica koja više nikada nije viđena.

Poput igle u kosmičkom plastu sena, šansa da „Snupija“ pronađu kretale su se okvirno 235 prema jedan. Pedeset godina kasnije i to na godišnjicu misije „apolo 11“, astronomi su „98 odsto ubeđeni“ da su, ipak, uspeli.

Astronom-amater Nik Havs, saradnik Kraljevskog astronomskog društva, započeo je potragu 2011. godine.

Do tada, 40 godina nakon misije, na „Snupijevu“ kretnju uticali su Sunčeva, Zemljina i Mesečeva gravitacija, a to je značilo da su astronomi morali da pretražuju terabajte teleskopskih snimaka i podataka.

Čak i sada, posle višegodišnjih napora, Havs i njegove kolege ne mogu sa sigurnošću da kažu da je objekat koji su pronašli zaista „Snupi“.

„Sve dok ne priđemo mnogo blizu i uspemo da dobijemo detaljan radarski profil, ne možemo da budemo sigurno. Moraćemo da sačekamo da prođe blizu, ali bi tada mogli da napravimo detaljnu fotografiju. Bilo bi to veliko dostignuće za nauku“, rekao je britanski astronom, prenosi Skaj njuz.

Sledeći datum kada će kapsula proći blizu Zemlje je za nekih 18 godina, a tada bi mogla da se, prema njegovim rečima, organizuje i misija vraćanja „Snupija“ kući.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 12:26) - Sale Vidikovac [neregistrovani]

Finansiranje nauke i svemirskih programa

Političari u SAD ali i u mnogim drugim zemljama su skresali finansiranje nauke i posebno svemirskih programa jer su izračunali da to nikome ne donosi glasove u današnjem svetu. Zato je sve teže naći neki akademski posao a naučnici, čak i oni sa vrlo visokim rejtingom u svetu, moraju da se bave poslovima sekretarica i moljakaju neke druge sekretarice (pardon umišljene menadžere) da im daju poneku kintu jer bi inače propali. Setim se neke naše serije, kaže gedža (čitaj menadžer): "A je li sine ti si MOLEKULARNI BIOLOG. Pa jeste, jeste, MOLE KULOVI po ceo dan." Na to je danas spala nauka i ti svemirski programi. Mole kulovi. Pa da bi nešto iskamčili moraju stalno da izmišljaju reklamne gluposti. Kao fora otkrili ovakvu pa onakvu planetu, što niko ne može da potvrdi. Lek protiv raka otkrivaju svakog meseca, samo će trebati još 100 godina da se upotrebi. Pa voda na Marsu, pa voda na nekom mesecu oko Jupitera, pa voda na nekim asteroidima. Pa onaj Higsov bozon, pa gravitacione talase, a sve to niko ne može ozbiljno da potvrdi. A sada se dosetili "snupija". Kakav reklamni trik. Ni manje ni više nego lik iz crtaća. Šta će naredno da otkriju? Duška dugouška? Da nije smešno bilo bi duboko žalosno, na šta se sve svelo.

(petak, 14. jun 2019, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

"Два месеца пре него што је мисија „аполо 11“ слетела на Месец"

:) Ovo je valjda jedina američka propaganda koja će ostati zauvek smešna. Sleteli na Mesec, haha, genijalno. :)

(sreda, 12. jun 2019, 22:11) - Drmr [neregistrovani]

Snuki

Jeste li pronasli kapsulu ili niste,treba sacekamo 18 godina da saznamo jete li je pronasli.Servirate gluposti.