Više ne postoji otvoreni internet

U današnje vreme superbrzog interneta, mreža i pametnih telefona, savremenoj mlađoj generaciji teško je objasniti kako je izgledao život pre njihovog dolaska. Sociolog Dalibor Petrović objašnjava koliko su se društveni odnosi zapravo promenili, ali i sam internet.

Današnji internet se, prema rečima sociologa Dalibora Petrovića, dosta promenio.

„Zapravo, nekadašnji internet nestaje. Internet je nekada bio otvorena platforma u koju ste mogli da ukucate neku reč i pretraživači vam nisu unapred davali rezultate putem algoritama, nego ste vi samo pretraživali“, kaže Petrović.

Danas, kako je naveo, internet je zatvoren i liči na televiziju, gde imate kanale koje birate, samo su na internetu u pitanju aplikacije.

„Zaboravili smo otvorenost interneta. Ono što je njegova osnovna prednost i draž se izgubilo, a neki sadržaji koji su kontrolisani su postali dominantni“, navodi Petrović.

Prema njegovim rečima, svaka tehnologija je odraz ideje i društvene ideologije po kojoj se živi, a danas se živi u svetu koji se u poslednjih 200 godina neprestano ubrzava.

Petrović smatra da je internet dramatično ubrzao svaki aspekt našeg života.

„Moj kolega je zaboravio da ponese telefone kada je išao na godišnji odmor i tih dve, tri nedelje bez njih se odmorio kao nikada pre. U takvim situacijama mi zapravo vidimo da se nalazimo u jednom žrvnju koji nas melje“, ističe Petrović.

Današnji obrazac društvenosti je mrežna društvenost u koju je utkan svako od nas i za razliku od nekadašnje društvenosti, ova današnja je, kako kaže Petrović, zasnovana na izboru.

„Nekada su društveni odnosi bili dati, a danas se zasnivaju na izboru. Vi možete da uključite ili isključite nekoga. Možete da proširite broj kontakata, što čini da međusobni odnosi postanu plići“, objašnjava Petrović.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 15. avg 2019, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Специфичне и глобалне околности

Човек мора да има разумевање за све.

(sreda, 14. avg 2019, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

slažem se

kome govoriš (bez znaka pitanja).
I šta su to uopšte algoritmi neka vrsta digitalnog roštilja?

(utorak, 13. avg 2019, 00:21) - anonymous [neregistrovani]

Tipična priča čoveka koji ne razume ono o čemu priča

Otvoreni Internet i dalje postoji, itekako. Samo ne postoji za one koji nemaju pojma, pa mu pristupaju sa mobilnog telefona. I onda ne mogu ništa da blokiraju, ništa da kontrolišu, a svuda stalno ostavljaju svoje lične podatke. Drugo, kako mozete na odmor bez telefona? Normalan čovek ostaje bez vrlo korisne sprave koja omogućava da se besplatno čuje sa familijom, da prati vesti koje su mu bitne, da se snađe na bilo kom mestu na planeti, isplanira aktivnosti i obilaske, prođe jeftinije, više se zabavi i, na kraju, bolje odmori. To što neki ne umeju da koriste mobilni telefon nije problem tehnologije niti opravdava ovakvo generalizovanje prema sopstvenom jadnom primeru. Preporuka ovom gospodinu jeste da nauči da koristi telefon i da ga koristi prema svojim potrebama, a ne prema onome za šta mu drugi kažu da su njegove potrebe. Ili obaveze.

(ponedeljak, 12. avg 2019, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se

Nekada se za termin Ninja pronalazio japanski ratnik a ne neki profesionalni igrač igrica

(ponedeljak, 12. avg 2019, 20:38) - Dragon [neregistrovani]

Nemojte sociologe

Sociolog baš i nije neki stručnjak za internet. Jeste, postoji gomila aplikacija, ali internet je otvoren koliko je uvek i bio, možda čak i više. A alati za pretragu su daleko bolji nego nekada, bez obzira na "algoritme". Zapravo, upravo zahvaljujući algoritmima su bolji nego ikad.

(ponedeljak, 12. avg 2019, 17:09) - svemirska unija [neregistrovani]

naslov

Meni je vreme smsova i poziva bilo nekako na granici neophodnog. Ovo danas je rasulo. Ne znam vise niti sta znam a sta ne znam. Internet mi dodje kao vestacka memorija. Strasno..

(ponedeljak, 12. avg 2019, 14:28) - 1950., [neregistrovani]

Mladi su samo dobro informisani,

ali krhko je znanje!-Sedi,kec!

(ponedeljak, 12. avg 2019, 13:35) - nebitno [neregistrovani]

oni koji ne vole tehnologiju

Svako ko ima nesto protiv napretka tehnologije, neka se skine go i jase konje... da ne koristi slucajno nesto sto ima tockove i da niposto ne oblaci odelo, jer je sve to produkt tehnologije...

(ponedeljak, 12. avg 2019, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Podsetnik

Nešto od ovog teksta sam razumeo, nešto nisam, ali najvažnije je:
Kada pođete ne godišnji odmor NE ZABORAVITE da telefon OSTAVITE kod kuće.

(ponedeljak, 12. avg 2019, 12:49) - Паметњаковић [neregistrovani]

Монопол западних компанија.

Интернет су затворили западни гиганти као што су гугл, јаху, итд. Они одређују ко ће излазити као резултат претраге, а то су у скоро свим случајевима њихови људи или људи повезани са њиховим бизнис мрежама које су разгранате по целој планети. То је разлог зашто те претраживаче не користим већ више од 15 година.