Leteći taksi jezdiće Parizom i ploviće Senom

„Leteći taksi“ mogao bi da bude zelena alternativa za zakrčene ulice. O prevozu koji bi se kretao Senom razmišlja i Pariz.

Više leti nego što plovi. Nazvan „Babl", pravi je prototip letećeg taksija na Seni. Tokom četvorodnevnog probnog perioda, proveravaće se kako se „Babl“ napaja strujom i izdiže iznad vode na krilima. 

„Ima baterije, dva električna motora, krila u vodi. Sa ubrzanjem, krila podižu brod, smanjujete opterećenje za 30 ili 40 odsto. To je budućnost“, rekao je Alan Trebo, suosnivač firme za proizvodnju letećih taksija.

Ako se probni period pokaže uspešnim, ovakva taksi služba mogla bi da se pokrene u Parizu već na proleće iduće godine.

„Čekaćemo tih šest meseci, ali pogledajte - na reci nema apsolutno nikoga. Vodene puteve treba koristiti, sa našim 'Bablom' nema otpada, buke, nema zagađenja“, istakao je Alan Trebo.

„Babl“ košta oko 200.000 evra i može da dostigne brzinu do 18 čvorova, odnosno oko 33 kilometra na sat. Probne vožnje u Parizu ograničene su na maksimalnu brzinu od 18 kilometara na sat.

Kako bi se izborio sa zagađenjem, Pariz je već isključio iz saobraćaja određene kategorije dizel vozila.

Gradsko veće planira kontinuirano pooštravanje propisa do 2030. godine, kada će se na saobraćajnicama Pariza naći samo automobili na električni ili vodonikov pogon.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 21. sep 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Ne slazem se

Ja zivim u Parizu i mnogo je manje zutih prsluka nego ovih 1 od 5 miliona. Tim ostacima pijanih dzibera koji ni ne znaju sta zele se sprda cela Francuska. Uostalom dodjite i uverite se sami. A ovo bi bila odlicna ideja da se dodatno rastereti uzasno gusti saobracaj.

(subota, 21. sep 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Ma sigurno

ali za sada u Parizu lete samo gumeni meci, suzavac i zuti prsluci.

(subota, 21. sep 2019, 09:40) - anonymous [neregistrovani]

Електрични аутомобили

Ако неко мисли да ће се раја масовно возити електричним аутомобилима онда се грдно вара. Рају ће трпати у јавни превоз, јер ће аутомобили на електрични погон бити толико скупи да ће само елита моћи да их има. То је тај "план за 21. век", који нико несме јавно да обзнани.

(četvrtak, 19. sep 2019, 16:44) - anonymous [neregistrovani]

Hm, da

Pa ja mislim da cemo mi do 2021 ili najdalje 2022 imati samo elektricna i hidrogenska vozila na drumovima. A sto se tice ovog malog camca, mislim da je vec sledece godine Sava i Dunav pravi srpski domacin.

(četvrtak, 19. sep 2019, 14:24) - Maja [neregistrovani]

Boranija

Mi ćemo pre njih imati leteće automobile i autobuse.