Automobil koji može da se dozove

Tesla automobili trebalo bi da stignu na tržište Srbije. Trenutni hit u Americi je aplikacija za mobilni telefon (Come to me) kojom možete da pozovete svoj automobil da dođe po vas sa parkinga. Korisnici Tesla automobila kažu da ona u 80 odsto slučajeva radi besprekorno, ali da se treba paziti onih parkinga gde vozači ne voze propisanim brzinama.

Prvi put aplikacija za pozivanje automobila prikazana je još davne 1997. godine. Tada se Džejms Bond spasavao od loših momaka tako što je svoj automobil na daljinskoj komandi doveo do sebe.

Taj sistem se razvijao godinama i sada je ušao u serijsku proizvodnju. Vlasnici modela „tesla 3" mogu da stoje, na primer, ispred šoping mola i da pozovu svoj automobil koji će, prateći znake i linije, stići do njih.

Aplikacija se jednostavno skida i, kako kažu stručnjaci, funkcioniše besprekorno, ali samo na parkingu gde se svi vozači pridržavaju ograničenja brzine od 30 kilometara na čas. U protivnom, može doći do sudara, jer softver ne može da detektuje kretanja brža od dozvoljenih.

„Ideja ja sjajna, samo ima onih koji se ne pridržavaju pravila, na primer, idu suprotnim smerom od onoga kako je na parkingu naznačeno", kaže Rot Mudi, autobloger.

Automobil ima mogućnost da prepoznaje prepreke, da se koriguje ako ide u pogrešnom pravcu ili da, ako proceni da ne može da prođe, ponovi radnju.

„Za sve treba strpljenja. Oni koji žive ubrzano najbolje bi bilo da i ne koriste ovu aplikaciju. Još gore je kada se nešto na svoju ruku koriguje u toku vožnje", kaže Mudi.

Kako li će ova aplikacija funkcionisati kod nas, ostaje da se vidi. Da bismo i mi imali koristi od toga moraćemo parkinge pre svega da iscrtamo i naznačimo pravce kretanja.

Softver ima mogućnost pamćenja po reperima, pa će oni koji imaju garaže moći da ga koriste jer se svakodnevno ponavljaju iste radnje.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 03. okt 2019, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

Pre svega

Kaže se "tržni centar". Drugo, taj sistem je prvi put prikazan u filmu Betmen, mnogo pre Džejmsa Bonda. I treće, država mora da zabrani uvoz svih električnih automobla dok se ne obezbedi sistem naplate punjenja po cenama koje mi plaćamo za struju koju UVOZIMO, pa plus 25 %, jer je jasno da struje nemamo dovoljno i da ćemo morati da je uvozimo. Jedini način da izbegnemo energetsko ropstvo u koje žele da nas gurnu EU i NATO jeste struju za punjenje automobila odmah naplaćujemo paprenije nego što će je oni naplaćivati nama.

(četvrtak, 03. okt 2019, 08:18) - anonymous [neregistrovani]

Djeluje neprakticno

Moze doci do udesa.
Inace, Ford vec sada ima aplikaciju kojom na svon mobilnom telefonu mozete daljinski da pregledate pritisak guma, ulje, otkljucate, zakljucate i izmedju ostalog locirate gde se automibil nalazi na parkingu.
Mnogo humanije i prakticnije.

(četvrtak, 03. okt 2019, 08:09) - anonymous [neregistrovani]

e...

ovo su poceli malo da preteruju,na kraju ce biti da legnes iza na krevet i on ce da te odveze do kuce ...

(četvrtak, 03. okt 2019, 08:08) - anonymous [neregistrovani]

Elegantna kradja

Inace, uvodjenjem tog sistema, automobili ce se krasti lakse nego ikada do sad... vreme aplikacija...

(četvrtak, 03. okt 2019, 07:09) - anonymous [neregistrovani]

Suština je u ovome ....

Како ли ће ова апликација функционисати код нас, остаје да се види. Да бисмо и ми имали користи од тога мораћемо паркинге пре свега да исцртамо и назначимо правце кретања.

(četvrtak, 03. okt 2019, 02:26) - Nishki [neregistrovani]

Како ли ће ова апликација функционисати код нас?

ODGOVOR:
Apsolutno NIKAKO!!!
Pa u toj/ovoj nasoj Srbiji skoro da niko ne vozi postujuci saobracajne propise. Bahatost i nasilje je mnogo vaznije od postovanja drugih ljudi. A vecina saobracajaca (izvan Beograda) je zali Boze sto brukaju uniformu. Danas je jedan automobil (u Nisu) zakacio zenu na "zebri" i nikom nista. Na poziv "192" su joj rekli da nema potrebe za bilo sta posto je auto "nije oborilo". Pola bloka dalje zena je ugledala saobracajca i njemu se pozalila. Dobola je isti odgovor: pa rekli ste da vas nije oborio, sta sada hoces? Eto kako se ovde vozi, ne kaznjavaju prestupnici, pa sami odlucite da li je vreme za "Teslu" ili bilo sta drugo naprednije za ovakve ljude??? Sramota!