„Gugl“ potvrdio postizanje kvantne nadmoći

Stručnjaci u „Guglu“ potvrdili su informaciju od pre mesec dana da je njihovom kvantnom kompjuteru trebalo samo 200 sekundi da reši problem, za koji bi najbržem superkompjuteru na svetu trebalo 10.000 godina.

Informaciju o ovom tehnološkom proboju prvo je preneo Fajnenšal tajms, ali iz „Gugla“ nisu želeli da komentarišu pisanje uglednog lista sve do sada. „Guglov“ tim naveo je da su prvi put pokrenuli algoritam tokom proleća koristeći 54-kubitni procesor nazvan „Sikamor“.

„Iako se dostignuće može nazvati postizanjem kvantne nadmoći, to ne znači da će kvantni računari odjednom zameniti klasične kompjutere. Guglov kvantni računar pobedio je konkurenciju u slučaju pojedinačnog problema. Svakodnevna primena kvantnih kompjutera možda je i dalje decenijama daleko, ali je ovo ipak veliko naučno dostignuće“, istakli su iz „Gugla“.

Kako su objasnili „Guglovi“ naučnici za kvantni hardver i kvantnu kompjutersku teoriju Džon Martinis i Serđo Boksio, kada su ovako veliki poduhvati u pitanju, dobra je praksa za inženjere da postavljaju jasne kratkotrajne ciljeve de bi demonstrirali da li njihov dizajn ide u pravom smeru.

Kvantni kompjuteri su nova vrsta računarskog uređaja koji bi jednog dana mogao da rešava probleme koje klasični računari ne mogu. Umesto serije međusobno povezanih tranzistora, koji predstavljaju dvoopcionalne bitove (0,1), njihova osnovna jedinica je kvantni bit, ili kubit, parče hardvera koje imitira ponašanje subatomske čestice.

Kubiti komuniciraju po verovatnoći vođenoj teoriji kvantne mehanike umesto uobičajenih zakona logika. I dalje postoji sistem dva izbora binarnog koda, ali dolaženje do odgovora inkorporira kvantnomatematičke ideje zapetljavanja, poklapanja i interferencije.

Zahvaljujući kvantnom fenomenu, kvantni računari mogu da uporedo obrađuju ogromne količine informacija, dok tradicionalni kompjuteri moraju da ih obraćuju sekvencionalno, odnosno postepeno.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 26. okt 2019, 07:42) - anonymous [neregistrovani]

.

Namece se samo od sebe pitanje proverljivosti cele ove price. Ako klasicnom racunaru treba deset milenijuma da dodje do resenja mislim da gugl ima u tom slucaju veliku slobodu da nas sve slaze , a da eventualne posledice ukoliko laze snosi 12020 godine nove ere. Sto znaci nikad.
Problem kvantnih racunara je poznat a to je pouzdanost. Ako se poremeti vrlo osetljiuva ravnoteza parametara prestaje postojanje identicnih kvantnih stanja kubita.

(petak, 25. okt 2019, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

IBM je demantovao Google

IBM tvedi da Google nije tacno prikazao podatke i to za ogromnih 1500000%.
Koga interesuje moze da izgugla...

(petak, 25. okt 2019, 04:05) - anonymous [neregistrovani]

Neki se raduju toj brzini a...

...ja se bojim da ovo ne mora da bude dobra vest. Sta ako zaista ta tehnologija i pametni kompjuteri preuzmu glupe ljude? Al ce mo biti neki sareni robovi. Ili pak neka zloupotreba bilo koje vrste, ili greska istrebi zivot na planeti Zemlji. Tema za razmisljanje?!?

(petak, 25. okt 2019, 03:58) - anonymous [neregistrovani]

Re: SUPER VEST

IDEMO NA MARS IDEMO NA MARS A.
ODGOVOR:
Visina je to. Mnogo ce boleti kad se padne s Marsa.

(četvrtak, 24. okt 2019, 14:00) - Milan [neregistrovani]

Zamislite,

kvantni racunar, 5g mreza, kamere visoke rezolucije i program za prepoznavanje lica... ova kombinacija i sa "starom" tehnologijom funkcionise "solidno" ali mogu da zamislim kako ce funkcionisati sa novom. Naucno fantasticna serija "Stalna meta" ce izgledati veoma zastarelo ...

(sreda, 23. okt 2019, 23:08) - Dragojlo [neregistrovani]

Ameri

Ako Ameri upotrebe ove racunare u vojne svrhe,sta mislite o tome,samo se vi radujte.

(sreda, 23. okt 2019, 19:36) - SUPER VEST [neregistrovani]

SUPER VEST

IDEMO NA MARS IDEMO NA MARS A.

(sreda, 23. okt 2019, 17:05) - Dragan [neregistrovani]

Sjajno!!!

Ovo je meni sjajna vest!!!