Nagrada od 40.000 dolara za IT rešenje o razumevanju depopulacije Srbije

UNDP i UNFPA pozivaju "data science" zajednicu u Srbiji da smisle kako da pomoću podataka bolje razumemo proces smanjenja broja stanovnika

Srbija se nalazi u prvih deset zemalja u svetu čije se stanovništvo najbrže smanjuje. Prema projekcijama Svetske banke, do 2050. godine Srbija će imati 23,8 odsto manje stanovnika nego 1990. godine.

Kako bi bolje sagledali razvojne izazove koje depopulacija donosi, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Populacioni fond Ujedinjenih Nacija (UNFPA) objavili su izazov „Podacima do boljeg razumevanja procesa depopulacije“ sa nagradnim fondom za inovativna rešenja od 40,000 dolara.

Glavni cilj izazova je sticanje novih uvida o demografskim trendovima, kroz povezivanje akademske zajednice i IT profesionalaca, uz korišćenje tradicionalnih i alternativnih izvora podataka. 

UNDP i UNFPA pozivaju "data science" zajednicu, akademske istraživače i sve zainteresovane za proces depopulacije da predlože nove ideje zasnovane na podacima koji mogu pomoći da bolje razumemo šta ovaj proces zaista znači za Srbiju - kakav je uticaj depopulacije i koje razvojne mogućnosti nudi. 

Prijave su otvorene do 29. februara 2020. do 23:59. Više informacija dostupno je na:  https://www.rs.undp.org/sr.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 21. jan 2020, 22:21) - Алекса [neregistrovani]

Бацање пара

Сви знају зашто,
јавна тајна,
само што је за ове на власти истина непријатна, па би да истину обуку, да изгледа другачије.

(utorak, 21. jan 2020, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Ne smanjuje se broj Srba

Vec broj srba u Srbiji. jer sve se više radaju u inostranstvo. Evo vam besplatan razlog opadanja nataliteta: BEZNADEŽNOST. Najgori ljudi, lažovi, ubice, lopovi i prevaranti su postali gospodari privrede, politike, vere; postali su primeri ''uspeha'', Institucije organizuju šverc i prodaju droge školarcima. Kada su duboke duhovne vrednosti srpskog naroda izvrnute,, tada sam život gubi smisao. Onda se gubi svaka nada.

(utorak, 21. jan 2020, 20:52) - pobednik [neregistrovani]

..

tek ce Srbija da izumre..

(utorak, 21. jan 2020, 17:40) - Marko [neregistrovani]

Svak svoj posao

Političari na teren i da rade za narod.
Eto rešenje.

Manimo globalne probleme.