Vreme: poslednja velika nerešena misterija savremene nauke

Šta je vreme u modernoj nauci? Kako ga shvataju današnji fizičari a kako filozofi? Da li je vreme samo psihološka iluzija? Šta je vreme za vas? Ovo su neka od pitanja o kojima će se diskutovati u četvrtak, 18. oktobra, u 19 sati, u Velikoj sali SKC-a, na tribini Instituta za fiziku „Ko su gospodari vremena?”

Svako od nas se (i previše često) suočava sa brzinom protoka vremena. Najčešće nam nedostaje još malo da bismo završili neki posao, naučili lekciju, imali vremena za rekreaciju, prijatelje, prirodu... Dakle, vreme koje teče nije nam strano. Međutim, šta je zapravo vreme i kako naučnici gledaju na njega?
Isak Njutn samouvereno zaključuje da postoji apsolutno „istinsko vreme" koje neumorno kuca širom svemira i koje uopšte ne može da stane ‒ što najviše liči na doživljaj koji imamo o vremenu. Ako bi se univerzum sasvim zaledio, ostao bez kretanja, vreme bi nastavilo da kuca u Njutnovoj viziji. Sa teorijom relativnosti, međutim, Ajnštajn pokazuje da naš doživljaj vremena nije ispravan i da nema jednog „sada" nego da ih ima više, kao i da su prostor i vreme neodvojivi. I zavise od posmatrača.

Intrigantni italijanski fizičar i pisac Karlo Roveli je autor svetskog bestselera The Order of Time. Reč je o naučno-popularnoj knjizi koja doslovno iz dana u dan osvaja stotine hiljada novih čitalaca i koja je temu vremena izvukla na svetlost i predstavila kao ‒ najveću misteriju modernih nauka, rekao je Slobodan Bubnjević, kourednik inicijative Nauka kroz priče.

Svoje stavove predstaviće publici dr Aleksandar Bogojević, fizičar, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Miloš Arsenijević, filozof i autor više knjiga o vremenu (Filozofski fakultet u Beogradu), dr Sofija Stefanović, arheolog i dobitnica prvog ERC granta u Srbiji (Institut Biosens u Novom Sadu), dr Oliver Tošković, psiholog iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju u Beogradu.

„Naši gosti će na obnovljenoj, gotovo istorijskoj, oktobarskoj tribini razgovarati o najvećoj misteriji modernih nauka. Naime, nova knjiga uglednog italijanskog fizičara Karla Rovelija (The Order of Time) izaziva pažnju čitalaca širom sveta, a autor već nosi nadimak 'novi Hoking'. Kroz zanimljiva razmišljanja o vremenu, Roveli otkriva zapostavljenu tajnu ‒ da je vreme poslednja velika nerešena misterija savremene nauke", dodao je naš sagovornik.

Kratka istorija naučnih tribina u Beogradu

Sve je počelo pre deset godina, kada je beogradski nedeljnik Vreme u Medija centru organizovao seriju naučno-popularnih tribina. Uz jubilej Čarlsa Darvina, Biološki fakultet je 2009. godine na isti način popularizovao teoriju evolucije. Dve godine kasnije, Institut za fiziku u Beogradu organizuje sličnu seriju tribina kao prateći program izložbe povodom godišnjice Instituta ‒ taj program će se pretvoriti u javni diskusioni forum o temama iz raznih oblasti nauke. Festival nauke doneo je revoluciju u popularizaciji nauke, i u zimu 2011. organizovane su prve naučno-popularne tribine u Velikoj sali SKC-a.

„Odeljenje komunikacija novoosnovanog Centra za promociju nauke u leto 2012. godine počinje sa tribinama u Galeriji nauke i tehnike SANU. Prva, posvećena Božjoj čestici privlači publiku koja stoji na ulici Đure Jakšića i sluša prenos razgovora naučnika na zvučnicima", rekao je Slobodan Bubnjević.

Veliki odziv publike podstakao je Centar da nastavi sa ovim programom i na poziv SKC-a u proleće sledeće godine, tribina se seli u Veliku salu SKC-a. Ovde će u periodu od 2013. do 2017. biti organizovano više od četrdeset tribina, i stotine ljudi će iz meseca u mesec dolaziti da čuju o temama iz nauke i budu deo jedne neočekivano dobre atmosfere inspirisane naukom.

Malo gde u svetu su naučno-popularne tribine tako uspešne i tako posećene kao u Beogradu i moglo bi se reći da one poslednjih godina daju jedinstvenu, dodatnu, svakako neočekivanu boju društvenom životu grada, dodao je Bubnjević.

broj komentara 12 pošalji komentar
(nedelja, 21. okt 2018, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

@Кад популарност надмаши науку и википедиа постаје знањe

Шта ако тек теоријом која уједињује четири елементарне силе можемо да се такнемо детаљније на крају времена? Гравитација је та која прави проблем, а тиче се простор-времена. Само једна од могућности. Не размишљати о могућностима већ одмах констатовати да цео текст нема смисла или констатација јесте управо бесмислено, а мало и арогантно. Текст је леп, констатација је, иако написана у популаристичком духу, могућа и то само као једна од могућности.

(subota, 20. okt 2018, 05:26) - anonymous [neregistrovani]

Vreme

Kao i Bog, tako i vreme postoji, s'tim što ga individualno shvatamo. Pa kako ne postoji, vidite šta nam radi!

(petak, 19. okt 2018, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Кад популарност надмаши науку и википедиа постаје знање

Физика није у станњу да уједини четири елементарне силе а време је последна нерешена мистерија савремене науке. Каква констатација без икакве логике.

(petak, 19. okt 2018, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Nenaucnik

Vreme je abstraktan pojam, zato ne postoji. Izmisljen da bi mogli racunati sa pojedinim pojmovima, kao sto su brzina ili daljina.

(petak, 19. okt 2018, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Poslednja misterija???

Daleko smo mi od toga da je ''vreme'' poslednja misterija, na svaku rešenu misteriju, dolaze najmanje dve nove. Ne znam čemu takav naslov, kada nema veze sa realnošću. Mi smo se tek ispileli iz jajeta kao civilizacija, i dalje smo u pelenama, tek učimo da hodamo..

(četvrtak, 18. okt 2018, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

'Sve je relativno'...

je isto proizašlo iz Biblije, jer u Bogu vremena nema...prošlo, sadašnje i buduće sadržani su Jednome, u percepciji Jednog Boga...to je još očitije u hebrejskom jeziku...Bog je prvo stvorio svetlost i onda je odvojio dane i noći i postavio zvezde i svemirska tela da određuju vreme...

(četvrtak, 18. okt 2018, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Vreme

Vreme postoji samo u odnosu na nešto tj. u odnosu na živu i neživu prirodu.

(četvrtak, 18. okt 2018, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

"Da sam samo znao, bio bih časovničar .."

Bilo bi lepo kad biste se ovakvim temama bavili i u tv programu rts, (ako naučni program uopšte postoji), a ne samo u tekstovima.

(četvrtak, 18. okt 2018, 09:34) - Хронометар [neregistrovani]

Quid est tempus

Рекао бих да су организатори ”пропустили” да позову Велимира Абрамовића са разлогом.
Уколико сте заинтересовани за формални приступ времену, онда погледајте радове проф. Александра Крона о темпоралној логици и радове и књиге проф. Милоша Арсенијевића, а нарочито његов систем ТМ (темпорално-модалну логику догађаја).

(sreda, 17. okt 2018, 16:02) - Prokopije [neregistrovani]

Vreme je čovečija iluzija

Propustili ste da pozovete dr Velimira Abramovića.
Možda u drugom predavanju.
Ima matematičku teoremu vremena a ne samo filozofsku.