Galaksije sa svetlim čvorištima i eksplozijama zvezda

U severnom sazvežđu Berenikina kosa leži impresivno jato Koma. Ono obuhvata više od hiljadu galaksija koje se drže na okupu zahvaljujući gravitaciji. Mnoge od njih su eliptične ‒ poput dve galaksije NGC 4858 i NGC 4860 koje dominiraju prikazanom slikom.

Na obodima jata Koma nalaze se mlađe spiralne galaksije koje ponosno pokazuju svoje uvijene krake. Lepa galaksija NGC 4858 vidi se levo od svog svetlog suseda (centralne sjajne galaksije NGC 4860) i privlači pažnju svojim vatrenim izgledom.
NGC 4858 je posebna. Ne bismo mogli da je nazovemo jednostavnom spiralnom galaksijom. Takva forma se obično naziva „galaktičkom skupinom" koju čini, što i samo ime nagoveštava, centralna galaksija okružena mnoštvom svetlih kuglica materije. Te kuglice kao da izbijaju iz nje, šireći se i cepajući, te gradeći i menjajući celu njenu strukturu.

U njoj se brzo stvaraju zvezde, što je moguće izazvano prethodnim interakcijama sa drugom galaksijom. Kao što vidimo, NGC 4858 stvara zvezde tako nehotično da će istrošiti gas od kog je napravljena i pre nego što dođe do predviđenog kraja svog života.

Boja njenih svetlih čvorišta govori da su napravljena od vodonika, koji sija različitim nijansama svetlocrvene, pod uticajem energije brojnih mladih vrelih zvezda koje se skrivaju u blizini.

Ovu sliku uhvatio je svemirski teleskop „Habl" svojom kamerom WFC3, moćnim alatom čiji je zadatak da istražuje evoluciju galaksija i zvezda ranog kosmosa.

Priredio Bojan Glavonić 

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 03. nov 2018, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

gugl nije prevodilac

Zaista bi bilo dobro da se ovakvi tekstovi prevodu sa razumevanjem

(četvrtak, 18. okt 2018, 15:37) - anonymous [neregistrovani]

Потрошиће гас од којег је направљена и пре него што дође до краја свог живота...

Слатко се насмејах! Шта ћемо ако ја потрошим сав кисеоник на Земљи пре краја мог живота?

(četvrtak, 18. okt 2018, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

Prevod

Ponudio bih vam bolji prevod ovih I slicnih stvari sa Engloskog ali neznam kako. Ovo nije dovoljno dobro.

(četvrtak, 18. okt 2018, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Astronomske mjere

I koliko je to brzo, "brzo stvaranje zvijezda"? U nasim zemaljskim mjerama.