Škotska divlja mačka pred istrebljenjem

Škotska divlja mačka je među najređim sisarima u Velikoj Britaniji i vrsta koja bi uskoro mogla da nestane sa lica planete Zemlje.

Neverovatno lepe i nemilosredne kada je reč o promeni vremenskih uslova, škotske visoravni obuhvataju 32.000 km2 obale, jezera i planina. I ako deluju nepristupačno, naročito u zimskom periodu, za divlji svet životinja ovo je pravi raj. Međutim, čak i do ovih krajeva dospeo je loš uticaj čoveka koji je ovu vrstu doveo do granice istrebljenja.

Škotska divlja mačka je jedna od najređih životinja na svetu a prema procenama stručnjaka mogla bi da nestane sa lica zemlje u roku od dve godine. U Velikoj Britaniji ima samo još stotinak jedinki ove vrste koju još nazivaju i Brdski tigar.

Njih broj je nekada bio mnogo veći, ali je danak uzeo lov zbog krzna. T o je jedina preostala divlja mačka koja u uživa zaštitu zakona Velike Britanije. Najveća opasnost za njen nestanak, pored prekomernog lova, je gubitak staništa, mešanje sa domaćim mačkama i pretnja od raznih bolesti.

U Škotskoj se trenutno sprovodi Program odgajanja i spasavanja te vrste.

Priredila: Nataša Nešković

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 02. feb 2019, 15:48) - Nenad Melbourne [neregistrovani]

Nisu moje reci...

....ali ih vredi zapamtiti i ponavljati: Kada bi svi insekti na zemlji preko noci nestali za 50 godina ceo zivot na Zemlji bio bi unisten; kada bi covek nestao preko noci za 50 godina bi ceo zivot na Zemlji procvetao!

(petak, 01. feb 2019, 19:15) - Dalibor [neregistrovani]

Nista nemam da dodam

Slazem se sa vama u potpunosti do poslednjeg slova!

(petak, 01. feb 2019, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Nista cudno?

Sta covek jos nije upropastio na planeti zemlji upropastice jednog dana sada su na redu Macke, Tigrovi.....a doci ce na red i ostalo. Covek je najveca stetocina na planeti-Zemlji i najmanje je bas taj Covek potreban planeti, nazalost tako je slozili se Mi sa tim ili ne!? Izmedju ostalog i sami sebe unistavaju i jednog dana ...ko zna ce biti.