Da li genetika utiče i na veličinu mozga?

Potreba za što boljim razumevanjem razvoja ljudskih organa pa tako i mozga dovela je do toga da se u svetu sve veći broj naučnika bavi genetikom. Nedavno je na Institutu Maks Plank započeto istraživanje koje ima za cilj da utvrdi koliko genetika i koji genom utiče na razvoj i veličinu mozga .

Kod dece se razvoj glave, lobanje i mozga dešava konstantno u prvim godinama života. Zato se na pregledima deci meri obim lobanje. Taj razvoj traje do 6 godine kada bi trebalo da se veličina lobanje i mozga formira. Do sada se verovalo da veličina mozga zavisi isključivo od veličine lobanje.Israživanje u Institutu Maks Plank, koje je uključilo brojne naučnike i dosadašnja istraživanja, pokazuje da ključnu ulogu ima genetika.
" Bili smo potpuno iznenađeni kada smo otkrili da je genetika imala čak 70 procenata ulogu u razvoju mozga kod dece u uzrastu do 7 godine života i 60 procenata u uzrastu do 14 godine"- istakao je Čin Jang Šepland sa Instituta Maks Plank. To potvrđuje, ističe Šepland, da je razvoj mozga određen u najranijem uzrastu. Istraživanje je pokazalo da protein p53 ima veliki uticaj na razvoj mišljenja i da će genetska asocijacija doprineti boljem i potpunijem shvatanju uticaja p53 proteina. Takođe uočen je i uticaj mutacije gena TP53 u pojavi tumora i raka mozga .

Ovo istraživanje pokazuje da će se u budućnosti naučnici više posvetiti istraživanju gena i uticaju genetike nego što je to do sada bilo samo kroz praćenje i merenje obima lobanje.

 

Priredila: Jasmina Vujnović Milošević

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 31. jan 2019, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

Sledece pitanje bi bio

odnos izmedju velicine mozga i inteligencije