Jedan od pet svih smrtnih slučajeva na svetu povezan je sa lošom ishranom

Posledice neuravnotežene ishrane mogu biti mnogo teže nego što se mislilo. Studije pokazuju da ljudi inače jedu previše nezdrave hrane, a da su vredne namirnice slabo zastupljene.

Obimno istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lanset pokazuje da nezdrava ishrana doprinosi jednom od pet smrtnih slučajeva širom sveta. To je oko 11 miliona smrtnih slučajeva svake godine. 

Stručnjaci navode da se to može sprečiti ako se smanji konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina i slatkih pića, uz davanje prednosti žitaricama, voću i orašastim plodovima.

Sedmogodišnja studija koja se bavila bolestima na svetskom nivou, razmatrala je faktore ishrane u periodu od 1990. do 2017. godine u 195 zemalja.

Obuhvatila je deset miliona smrtnih slučajeva povezanih sa kardiovaskularnim bolestima, 913.000 smrtnih slučajeva usled kancera i 339.000 smrtnih slučajeva kao posledicu dijabetesa tipa 2. Loša ishrana u velikom procentu uticala je na dobijanje velikog broja bolesti.

„Ova studija potvrđuje ono što mnogi smatraju već duže vreme, a to je da je loša ishrana odgovorna za više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi faktor rizika na svetu“, izjavio je autor studije Kristofer Mari sa Univerziteta u Vašingtonu.

U izveštaju objavljenom posle završetka istraživanja takođe je istaknuta alarmantna razlika između država, kada je reč o smrtnim slučajevima povezanim sa ishranom.

Ljudi u Uzbekistanu, na primer, imali su deset puta veću stopu smrtnosti od onih u Izraelu, zemlji u kojoj je ishrana najmanje uticala na dobijanje bolesti, a potom i smrt. Izrael slede Francuska, Španija i Japan, dok su SAD zauzele 43. mesto.

broj komentara 0 pošalji komentar