Plavi proteini iz mora

Sve rigoroznije provere kvaliteta namirnica na tržištu, kao i velika potražnja za zdravom hranom organskog porekla, nameću i nove trendove u ishrani životinja koje se gaje na farmama. U Danskoj se sve više koriste takozvani plavi proteini iz mora kao hrana za svinje iz organskog uzgoja.

U nameri da pronađu različite izvore proteina za ishranu životinja, posebno u organskim sistemima proizvodnje, naučnici se sve više okreću  morskim organizmima.

Ova istraživanja su izuzetno važna jer se predviđa da će u budućnosti doći do nedostatka  hranljivih materija koje su neophodne za ishranu životinja čija je namena da se prehrane ljudi. 

Samo u Danskoj  moguće je da se proizvede 15 000 tona osušenog mesa dagnji koje se smatraju jednim od najperspektivnijih rešenja. Upotreba mesa morskih zvezda u ishrani životinja datira još iz perioda Drugog svetskog rata. Nakon faze u kojoj se ispitivala povezanost bolesti ludih krava sa proteinima iz mora, obustavljena je ishrana životinja morskim zvezdama.

Od jula 2017. godine one se ponovo smatraju bezbednom  hranom. U Danskoj je nedavno otvorena i prva fabrika za preradu morskih zvezda u hrani za svinje iz organskog uzgoja. Veliki broj lokalnih ribara je tu video i novu šansu za zaradu, a najviše su se obradovali farmeri koji  gaje svinje po strogim pravilima organske ishrane.

Nekoliko godina nakon testiranja na svinjama, utvrđeno je da one ovu vrstu hrane prihvataju kao i svaku drugu, da su u dobroj formi, zdrave i da imaju dobar apetit. Ishrana životinja proteinima iz mora ima višestruke koristi  i predstavlja odličnu alternativu za nadoknadu kvalitetnih materija bez štetnog i toksičnog efekta po zdravlje ljudi.

Naučnici su utvrdili da morska zvezda sadrži  od 38 do 70 procenata proteina. Eksperimentima je utvrđeno da se prasadima može dati po obroku od 5 do 7,5  odsto proteina koji potiču od morskih zvezda.

Budući da je Danska veoma odgovorna država kada je reč o programima za zaštitu planete, ali i podizanju kvaliteta života ljudi u skladu sa prirodom, ovo je još jedan pozitivan primer koji bi mogao da nađe primenu širom sveta.      

Proizvodnja hrane za životinje je veoma odgovoran zadatak, ne samo zbog dobrobiti samih životinja, već i zbog zdravlja ljudi.

broj komentara 0 pošalji komentar