Veliki zeleni zid – s kraja na kraj Afrike

Afrikanci, koji i te kako trpe posledice klimatskih promena, shvatili su šta im valja činiti i pokrenuli su neverovatnu akciju. Napraviće „Veliki zeleni zid“, koji treba da se prostire od Senegala do Džibutija.

Kako bi se sprečilo širenje pustinje Sahare, plan je da se podigne „zid od drveća“, širine 15, i dužine osam hiljada kilometara, duž čitave širine kontinenta. Kada se završi, tvrde upućeni, biće to najveća živa struktura na planeti.  

Klimatske promene učinile su svoje. Sahara se nezaustavljivo širi, guta oranice i pašnjake u oblasti Sahel, pa su ljudi primorani da se iseljavaju iz tog područja. Takođe, prevelika krda stoke, kao i suše, dodatno uništavaju zemljište.

U toj oblasti od poljoprivrede i stočarstva živi više od 70 odsto Afrikanaca. Dezertifikacija, odnosno širenje pustinje, primorala ih je da krenu dalje na jug sa svojom stokom.

Lokalna stanovnica Fula kaže: „Hrane više nema za životinje. Ukoliko se nešto ne promeni, moraćemo da krenemo dalje, i potražimo travu za stoku, od koje živimo“.

Proces sadnje je spor i skup. Mnoga stabla koja su zasađena u poslednjih nekoliko godina već su se osušila zbog klimatskih uslova. S namerom da pomogne, belgijska asocijacija „Preduzetnici bez granica“ uvodi novu tehniku sadnje, koja bi trebalo da bude mnogo uspešnija od dosadašnje.

Verner Sels iz te asocijacije tvrdi i da je 80 stabala po hektaru, koliko ih sada ima, malo. „Da bi projekat imao efekta, potrebno je saditi 300 do 400 stabala po hektaru“, kaže Sels.

Borba za plodniju zemlju 

Moktar Bocal Sal, vladin službenik za zaštitu životne sredine, odgovoran za projekat Velikog zelenog zida, kaže da se regija Sahel zagreva 1,5 puta brže od ostatka planete.

„Rezultat su neplodna i degradirana zemlja, siromaštvo i glad. Veliki zeleni zid trebalo bi da spreči sve to i da ljudima vrati nadu u život“, tvrdi Sal i ističe da taj projekat ne samo što će učiniti zemlju plodnijom već će promeniti i mikroklimu, koja će štititi tu regiju od širenja pustinje.

Inače, pustinje na tom kontinentu zauzimaju više od 40 odsto teritorije, a u bliskoj budućnosti, ako se stvari ne promene, mogle bi da zauzmu više od polovine teritorije Afrike. Do sada se u izgradnju Zelenog zida uključilo više od 20 država.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

Zivela Zelena Afrika!

Zivelaaaa!!