Dr Zorica Pantić dobila je u Bostonu svoj dan – 9. maj

Srpkinja, dr Zorica Pantić, dobila je u američkom gradu Bostonu svoj dan, 9. maj za naročite zasluge kao rektor "Wentworth" Instituta u Bostonu, a centralni deo Instituta kojim rukovodi nazvan je njenim imenom.

Ona je prva žena predsednik u 115 godina dugoj istoriji "Wentworth" Instituta za tehnologiju i prva žena inženjer koja je postala predsednik Univerziteta u SAD-u.

Po dr. Zorici Pantić je pre sedam dana i nazvan deo Instituta za tehnologiju u Bostonu.
Senator Stiven Linc je prilikom dodele ovog priznanja u Bostonu naglasio:
„Zorica je poklon za 'Wentworth', a blagoslov za Masacudes“.

Dokument o biografiji i zaslugama naše naučnice prilikom dobijanja svog dana, ušao je u Kongresnu biblioteku SAD.

Doktorka Zorica Pantić, za Radio Beograd objasnila je da "Wentworth" institut kojim rukovodi ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.

„Na ovaj Institut uvela sam 10 novih inžinjerskih programa i tri poslediplomska
programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata. Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inžinjerskim programima u Americi“, istakla je dr Zorica Panić.

Za studente profesorka Pantić ima poruku u kojoj poručuje:
„Najvažnije je da čovek radi ono sto voli, ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi“.

Pre dolaska na "Wentworth" Institut, dr Zorica Pantić bila je dekan inženjersvta (građevina, mašinstvo i elektronika ) na Teksas univerzitetu u San Antoniju. Ona je bila i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.

Dr Zorica Pantić je diplomirala na Elektornskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji.

Doktorirala je 1982. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu. Kao Fulbrajtov stipendista odlazi u SAD 1984. godine, publikovala je preko 90 radova iz oblasti elektromagnetike.

Profesorka Pantić osnovala je Fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 26. maj 2019, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

Cestitke

Ako je tacno da su je isterali odavde,a verovatno jeste,Jos vece cestitke Dr Zorica Pantic.Zena borac,a nasal mentalitet je pretuzan.

(petak, 24. maj 2019, 12:25) - Dr, kojoj je dr Pantic drzala nastavu na Elektronskom fakultetu u NISU [neregistrovani]

a odavde je ISTERANA!

Prof dr Zorica Pantic je zavrsila Elektronski fakultet u Nisu, bila je asistent na Katedri za teorijsku elektrotehniku, gde je i doktorirala. Potom je dobila Fulbrajtovu stipendiju i otisla na usavrsavanje u Ameriku, da bi, kad se vratila, dobila OTKAZ koji je smestio sada pokojni sef iste katedere dr Dragutin Velickovic. Taj covek jeste imao znanje ali prosto njemu nije bilo mesto medju ljudima jer je patoloski mrzeo bolje i srecnije od sebe. Dakle ona je ISTERANA odavde, da bi se potom vratila u Ameriku i nastavila svoj rad.Niko sa ovog fakulteta nije NISTA uradio da ona ni kriva, ni duzna, ostane na njemu. Tako je SRBIJA mnogo izgubila a Amerika dobila, ali mi smo poznati po tome da najbolje ISTERUJEMO i da dovodimo duduke i neznalice, koji ne mogu da nas ugroze. Fakulteti treba da pored dekana, imaju i DIREKTORE, kao sto je to u civilizovanim zemljama, a ovo drustvo da konacno postane pravno uredjeno.

(četvrtak, 23. maj 2019, 12:45) - Љубодраг [neregistrovani]

Мој дубоки наклон као израз поштовања ...

... и захвалности.