Svet na ivici „klimatskog aparthejda“ između bogatih i siromašnih

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ekstremno siromaštvo Filip Alston upozorava da je potpuno realan scenario klimatskog aparthejda u kojem će bogati iskoristiti svoj novac da izbegnu glad i klimatske promene, dok će ostatak sveta ostati da pati.

Čak i da ispunimo sada zadate ciljeve milioni će biti osiromašeni, istakao je Alston, kritikujući organe UN-a da su „očigledno neodgovarajući“ da se na pravi način uhvate u koštac sa ovim problemom.

„Upozorenja i odbrojavanja neće spasiti čovečanstvo ili planetu od nadolazeće katastrofe“, smatra Alston.

Australijanac je deo panela nezavisnih stručnjaka pri UN-u, koji je u ponedeljak predao svoj izveštaj Savetu za ljudska prava.

Najsiromašniji na svetu će biti najteže pogođeni rastućim temperaturama, koje će usloviti manjak hrane i sukobe.

Zemlje u razvoju pretrpeće najmanje 75 odsto troškova klimatskih promena, uprkos činjenici da siromašnija polovina svetske populacije stvara tek 10 odsto emisije štetnih gasova.

„Oni koji su najmanje zagadili će biti najviše pogođeni“, rekao je Alston, upozoravajući da bi efekti globalnog zagrevanja mogli da ponište 50 godina napretka u smanjivanju siromaštva.

Alston za svoje tvrdnje navodi primere kako se zapadne države već bore protiv ekstremnih vremenskih uslova.

Kada je uragan „Sendi“ pogodio Njujork 2012. godine, većina građana ostala je bez struje, ali je sedište „Goldman Saksa“ ostalo zaštićeno desetinama hiljada peščanih džakova i generatorom. Slično tome, privatni vatrogasci poslati su da spasavaju bogataške vile.

Prevelika zavisnost na privatni sektor bi vodila „klimatskom aparthejdu“, u kojem bi bogati izbegli posledice zagrevanja, gladi i sukoba.

Međuvladin panel o klimatskim promenama upozorio je još 2007. godine da će najsiromašniji na svetu biti najteže pogođeni.

Jučerašnji izveštaj veoma je kritičan prema manjku volje za preduzimanjem konkretnih koraka, uprkos brojnim upozorenjima.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 08:12) - anonymous [neregistrovani]

Led

Osim sto ako se ubrzaju klimatske promene i led krene ozbiljnije da se topi, stradace i najbogatiji deo sveta- severna i zapadna Evropa i istocna i zapadna obala SAD-a, jer su svi na moru i u ravnici, kuda voda lako moze da prodje. Holandija i Belgija u tom najcrnjem scenariju nece postojati, a obala Nemacke ce se pomeriti do Kelna. Dakle i bogati ce da stradaju.

(sreda, 26. jun 2019, 06:57) - anonymous [neregistrovani]

Socijalno i ekološko

Dobro je što nauka sve više dolazi do saznanja da su prirodne i društvene pojave povezane.

(sreda, 26. jun 2019, 06:49) - anonymous [neregistrovani]

Za one zeljne znanja

Cilj današnjih aktivnosti po pitanju klimatskih promena je konstantno skretanje pažnje svetskoj populaciji na sporedne teme, bilo politika, privreda, estrada ili sport. Promene su nepovratne i već decenijama uveliko u toku. Ukratko, stvara se privid moralnosti skretanjem pažnje. Glavni cilj u današnjoj fazi klimatskih promena je skretanje pažnje najvećem sloju populacije do poslednjeg mogućeg trenutka. Rešenja jednostavno nema, a kontroverzne i po zdravlje opasne intervencije koje se danas u to ime čine su očajnički pokušaji da se održi koliko toliko privid normalnih okolnosti, što očigledno postaje sve teže. Neopisive turbulencije tek predstoje kada populacija konačno shvati pravo stanje stvari. Do tada, poruka je business as usual.(utorak, 25. jun 2019, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

vidi muke sada

siromastvo je postalo toliko da bogati nemaju sta oteti od sirotinje i odmah UN reaguje.

(utorak, 25. jun 2019, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Savet bogatima

da cuvaju siromasne jer zive preko njihove grbace i stvaraju svoje basnosnovno bogastvo.

(utorak, 25. jun 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

bogati , siromasni

Pa siromasni su i sada na ivici "aparthejda" , ako ne i u njemu , samo ti bogati uopste ne shvataju sta ih ceka jer zive otimanjem od siromasnih i koga ce onda iskoristavati , naravno sami sebe a i to ne traje dugo je klimatske promjene pogadjai bogate a tu zlato , novac , ne pomaze.Bogati ce zivjeti par godina duze dok ce siromasi biti spaseni umiranjem jer i tako zive u bijedi.

(utorak, 25. jun 2019, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

Почело је незадрживо

А онда ће сиромашни да узму мотике у руке и да лепо врате од богатих лопова све оно што су вековима ти богати пљачкали по свету. Било и биће. Јесте, ови ће да цркавају, а ови ће да се возају јахтама. Глупост.