Farma puževa je isplativa rabota

Klimatske promene loše utiču na ceo svet, ali izgleda da na neki čudan način prijaju puževima. To su na vreme „namirisali“ italijanski biznismeni te su farme puževa postale sve popularnija investicija.

Italija na godišnjem nivou proizvede 44 tone puževa. Velike količine puževa se izvoze.

Najveće farme puževa su na Siciliji, Sardiniji i u oblasti Pijemont.

Puževi iz Italije uglavnom završavaju na trpezama širom sveta, ponajviše u Francuskoj i Španiji.

U oblasti Agrigento na Siciliji postoje specijalizovane farme koje proizvode puževe odličnog kvaliteta.

Stručnjaci kažu da je reč o savršenoj klimi i dobrom zemljištu. Iskustva u svim evropskim zemljama su pokazala da se uzgoj puževa višestruko isplati.

Prema saznanjima iz izvora Evropske Unije, izgleda da se u narednih dvadesetak godina neće utvrđivati kontingenti za uvoz puževa, jer se predviđa da proizvodnja neće moći da zadovolji potrebe tržišta.

Ljudi odavno koriste meso puževa u ishrani, naročito u mediteranskim zemljama.

Jeli su ih stari Grci i Rimljani, a prilikom iskopavanja oko Benidorma, poznate turističke destinacije u istočnoj Španiji, pronađeni su dokazi da su i paleolitski ljudi u tim krajevima puževe jeli pre 3000 godina.

Nije tajna da su im odavnina pripisivana lekovita svojstva, ali neki narodi su ih smatrali i odličnim afrodizijakom.

Danas je upotreba puževa veoma popularna u kozmetologiji.

Sluz koju proizvode puževi ima blagotvorno dejstvo na kožu, pomaže kod ožiljaka, opekotina, izvanredan je antiejdžing materijal, a u njoj se nalaze se faktori rasta koji stimulišu regeneraciju ćelija.

Sve navedeno vraća nas na početak priče. Farmeri u Italiji prepoznali su veliku šansu za ostvare dobru zaradu. 

Pored toga njihove farme nemaju negativan uticaj na životnu sredinu a tržište cveta.

broj komentara 0 pošalji komentar