Uslikana „kosmička pereca“

Stručnjaci su teleskopom u Čileu, uspeli da naprave zadivljujuću sliku rađanja dveju mladih zvezda u vrtlogu međuzvezdane prašine i gasa, a ceo prikaz liči na – perecu.

Par zvezda pripada sistemu "BXB2007" i jatu u zvezdanoj maglini „Barnard 59“, čiji je međuzvezdani gas toliko gust, da blokira svetlost. 

Prethodne studije otkrivale su samo njegovu široku spoljašnju strukturu, bez unutrašnjeg sastava.

Astrohemičar Felipe Alves iz Instituta „Maks Plank“, i njegove kolege, snimili su zvezdani sistem u visokoj rezoluciji koristeći savremeni ALMA sistem.

ALMA je niz od 66 radio-teleskopa, koji daju kvalitetan uvid u daleke objekte i pružaju detaljne slike formacija zvezda i planeta.

„U ovom slučaju, vidimo dva diska oko dve mlade zvezde. Veličina svakog od ovih diskova je slična asteroidnom pojasu u našem Sunčevom sistemu a razmak između njih je 28 puta veći od rastojanja između Sunca i Zemlje“, rekao je dr Alves.

Diskovi su prstenovi prašine i gasa koji okružuju mlade zvezde. Istraživači su detektovali i treći, najveći disk koji okružuje dva mala diska. Ima složenu strukturu i ukupnu masu koja je 80 puta veća od gasnog giganta Jupitera.

Istraživači veruju da „bebe“ zvezde sakupljaju materijal sa većeg diska u dve faze. Prvo se materijal sa, vijugave petlje prašine i gasa prenose na manje pojedinačne diskove, a potom se prenose i na svaku od zvezda.

Tim je takođe otkrio da svetliji, ali manje masivni od dva diska, koji je na slici prikazan u donjem delu, brže ugrađuje materijal.

„Moraćemo detaljnije da proučimo fenomen binarnih zvezda kako bismo bolje razumeli način njihovog formiranja“, kaže dr Alves.

„Ovo je zaista važno saznanje. Konačno možemo da imamo sliku složene strukture mladih binarnih zvezda sa procesom njihovog rasta koji je u vezi sa diskom iz kojeg su nastale“, rekla je profesorka Paola Kaseli, koja predvodi Centar za astrohemijske studije Instituta Maks Plank.

Detaljna studija objavljena je u časopisu Sajens.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 16:02) - Sveta [neregistrovani]

Svetlost

Ako blokira svetolost kako smo uopste mogli da vidimo jer mi vidimo upravo svetlost... da nije te svetolosti ne bi znali da postoji.