Prvo meso uzgojeno u svemirskoj laboratoriji na 338 kilometara od Zemlje

Izraelska kompanija uspela je da proizvede laboratorijski uzgojeno meso iz životinjskih matičnih ćelija na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Goveđe matične ćelije su prikupljene na Zemlji i odnete u svemir, gde su uzgajane u mišićno tkivo i pomoću tri-de bioštampača, u uslovima kontrolisane mikrogravitacije, proizvedene u meso. Nučnici su uspeli da oponašaju prirodni proces regeneracije mišićnog tkiva koji se odvija u telu krave.

Eksperiment je sprovela izraelska kompanija za prehrambene tehnologije "Aleph Farms" u  ruskom delu Međunarodne svemirske stanice.

Ovaj uspeh označava dalji iskorak u industriji koja se sve više razvija, a koja ima za cilj da ljudima obezbedi pravo meso bez uticaja na životnu sredinu koje izaziva intenzivna stočna proizvodnja.

Predstavnici kompanije "Aleph Farms" su još u decembru objavili da su uspeli da proizvedu prototip odreska od mesa uzgajanog u laboratoriji. Doduše, priznali su da je ukus potrebno još malo poboljšati.

„Dokazujemo da se uzgajano meso može proizvesti bilo kada i bilo gde, u bilo kom stanju. Ovim ćemo obezbediti moćno rešenje za proizvodnju hrane bliže stanovništvu kome je potrebna, kada i gde mu je potrebna“, naglasio je Didije Tubija, suosnivač i izvršni direktor kompanije.

Nedavna naučna istraživanja tvrde da je smanjenje proizvodnje mesa ključno za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i zaustavljanje klimatskih promena.

broj komentara 0 pošalji komentar