Arhitekte u misiji očuvanja životne sredine

U Jugoslovenskoj kinoteci na trećem međunarodnom Kongresu Održiva arhitektura - energetska efikasnost, deset poznatih arhitekata, iz deset zemalja, govori o jednoj od najznačajnijih tema savremene arhitekture.

Arhitekte iz Holandije, Srbije, Španije, Finske, Italije, Libana, Slovenije, Hrvatske, Francuska i Engleske, opredeljeni za ekološku gradnju, kroz predavanja i radionice, dele svoja iskustva o zelenim tehnologijama pre svega sa mladim arhitektama i dizajnerima.

„Španija ima mnogo sunca i naravno da koristimo tu energiju. Za nas su takođe važna rešenja naše tradicionalne arhitekture“, naglašava Marija Langarita, arhitekta iz Španije.

„U Finskoj imamo ekstremne vremenske prilike, veoma je hladno. Kuća mora da nas zaštiti od hladnoće, mora da ima dobru izolaciju. Važno je da koristimo materijale našeg podneblja koliko god je to moguće. Imamo mnogo šume i koristimo drvo i opeku“, ističe arhitekta Anu Puustinen iz Finske.

Održiva gradnja pre svega štedi energiju i ne ugrožava životnu sredinu.

„U Francuskoj je sve važnija održiva arhitektura. Važno je zelenilo. Ono je deo zgrade, važan deo projekta, a ne samo dekoracija. Studente učim da prvenstveno moramo da vodimo računa o našim potrebama, da projektujemo po meri čoveka“, napominje gost iz Francuske, arhitekta Marko Lavit.

„Značajno je kroz procese arhitekture, kroz procesu projektovanja i promišljanja na koji način graditi kuće, ostvariti da kuća bude mali mali gubitnik energije, ako je moguće da bude nulta kuća ili energetski plus kuća, koja će se snabdevati potpuno samostalno sunčevom energijom i geotermalnom energijom“ navodi predsednik Organizacionog odbora trećeg Kongresa održive arhitekture, mr Vladimir Lovrić.

Građevinski sektor u ukupnoj količini emisije gasova staklene bašte učestvuje sa čak, 39 odsto, pre svega zbog energije koja se troši za grejanje i hlađenje. Tu je uračunata i energija koja je potrošena na proizvodnju građevinskog materijala.

broj komentara 0 pošalji komentar