Nagrada od 30 hiljada evra za informaciju o vučici

Belgijski aktivisti za zaštitu prirode nude nagradu od 30 hiljada evra za informaciju o vučici Naji kojoj se od maja gubi svaki trag.

Prošle godine, vučica koja je dobila ime Naja, bila je prvi vuk koji se pojavio u Belgiji posle više od jednog veka.

Lokalne prirodnjačke agencije navode da ona i njeni mladunci nisu primećeni od maja, a pretpostavljaju da su se baterije na uređaju za praćenje u međuvremenu istrošile.

Institut za istraživanje prirode i šuma ne tvrdi da su vučica i njeni mladunci ubijeni, jer im nema traga, ali pojedina udruženja su bez ustezanja optužila lovce za njihov nestanak.

Tri organizacije za zaštitu životne sredine - Flandrija za zaštitu ptica, Organizacija za prava životinja i Centar za pomoć u prirodi - najpre su ponudile nagradu od 20 hiljada evra, ali su iz organizacije Flandrija za zaštitu ptica saopštili da im je neimenovani belgijski biznismen donirao još deset hiljada evra.

U izjavama za lokalne medije, Flamansko udruženje lovaca je ove optužbe na njihov račun nazvolo „skandaloznim“ i najavilo da će možda podneti tužbu za klevetu.

Portparol Instituta za istraživanje prirode i šuma u izjavi za Bi-Bi-Si je naveo da se Naja poslednji put pojavila na njihovoj mreži kamera 10. maja. U to vreme je bila skotna i trebalo je uskoro da se okoti.

Avgust je takođe snimljen kako donosi hranu za svoje mladunce, ali je to prestao da čini dve nedelje kasnije i nastavio da se ponaša kao samotnjak, što je prirodnjacima bio dodatni znak da su Naja i mladunci uginuli.

Avgust je sada jedan od samo tri divlja vuka koji su ostali u Belgiji.

Vukovi su pre više vekova istrebljeni u mnogim evropskim zemljama, ali postepeno se vraćaju, međutim, nisu svi sa odobravanjem dočekali ovu pojavu, posebno uzgajivači stoke koji su se žalili na česte napade na domaće životinje.

broj komentara 0 pošalji komentar