Vizionar Lik Beson

Na 20. izdanju filmskog festivala u Stokholmu reditelj Lik Beson dobio priznanje „Vizionar". Prema oceni žirija, slavni režiser, scenarista i producent od početka karijere iskazao se kao „univerzalni duh".

Francuski sineasta Lik Beson dobio je nagradu „Vizionar" na 20. izdanju Internacionalnog filmskog festivala u Stokholmu.

Režiser ostvarenja kao što su „Veliko plavetnilo", „Peti element", „Taksi" i „Nikita" se, prema oceni žirija, od početka karijere iskazao kao „univerzalni duh".

U obrazloženju žirija još se navodi da je Beson režiser vizionar jer „ne prestaje da istražuje nove svetove i pruža nam lične vizije, od podzemne železnice i okeanskog dna, do svemira i sveta bajki".

Pedesetogodišnji reditelj je na ceremoniji u četvrtak u glavnom gradu Švedske govorio o najvažnijim trenucima karijere, koju je započeo sa 17 godina.

Tako je francuski reditelj ispričao da se tokom snimanja „Velikog plavetnila" tri puta onesvestio.

„Bilo je veoma, veoma, veoma teško", naveo je režiser, scenarista i producent.

Precizirajući da je snimanje na moru trajalo 24 nedelje, Beson je rekao da je „Veliko plavetnilo", koje je bilo na programu festivala u Kanu 1988. godine, organizatorima predao u poslednji čas - samo šest sati pre otvaranja.

Prošle subote, na stokholmskom festivalu koji traje do 29. novembra, glumica Suzan Sarandon dobila je Nagradu za životno delo.

broj komentara 0 pošalji komentar