Snažne emocije i dramatika promena

Zapis reditelja Gorana Radovanovića o turbulentnom vremenu u Srbiji kroz dramatiku političkih promena, film "Hitna pomoć", prikazan je pred publikom u Beogradu. Na inostranim festivalima, publika je ovaj film ocenila kao ostvarenje sa snažnom emocijom, superirornim glumcima i plemenitom porukom.

Posle uspeha na međunarodnim festivalima u Montrealu, Antaliji, Monpeljeu i Manhajmu film "Hitna pomoć" reditelja Gorana Radovanovića prikazan je i pred beogradskom publikom.

U igranom prvencu poznatog dokumentariste oslikana je dramatika promena u našem društvu, a glavnu ulogu igra Vesna Trivalić.

Život i lično iskustvo podstakli su Gorana Radovanovića da napravi zapis o turbulentnom vremenu u Srbiji i o svedocima - kroz dramatiku političkih promena na kraju 20. i početku 21. veka, i kroz njihov uticaj na intimu junaka filma "Hitna pomoć".

"Reč je o službi koja je najosetljiviji deo sistema kao što je zdravstvo, i gde su svi - i sistem, ali i konzumenti kao i pacijenti, da ne kažem građani", kaže Radovanović.

Sam naslov je metafora jer je kroz službu koja doživljava prekopotrebnu modernizaciju, prikazano društvo koje sporo putuje ka drugačijoj budućnosti, od sloma totalitarnog režima, do dolaska demokratije.

Snimljena u formi omnibusa, ovo je savremena istorijska bajka, u kojoj ima i nadrealnih situacija, a kombinovanje igrane i dokumentarne strukture, doprinosi analizi socijalnih promena i individalune svesti raznolikih junaka.

Najupečatljiviji je namenski pisana uloga za jednu od najboljih srpskih glumica današnjice Vesnu Trivalić koja tumači lik doktorke Vesne. Za nju, ovo je prva glavna filmska uloga, ali i prva dramska.

"Vesna simbolizuje sve one skromne, dobre i poštene ljude koji se nisu snašli u ovim turbulentnim vremenima i sve one koji ne žele i neće zaboraviti zašto se mi zovemo - ljudi", objašnjava Trivalićeva.

Iako ovaj film tretira domaću temu, inostrana publika ga je razumela. Uglavnom ga je komentarisala kao film iz Srbije u kome nema ružnih reči i psovki, i kao ostvarenje sa snažnom emocijom, superirornim glumcima i plemenitom porukom.

broj komentara 0 pošalji komentar