Sećanje na Sašu Petrovića

U okviru 15. festivala autorskog filma u Beogradu, u toku je retrospektiva reditelja Aleksandra Saše Petrovića. Povodom 80 godina rođenja i 15 godina smrti poznatog reditelja, ispred bioskopa Balkan, rodonačelnik novog talasa autorskog filma, dobio je svoju zvezdu.

Dva jubileja, 80 godina od rođenja i 15 godina od smrti jednog od najznačajnijih domaćih i evropskih reditelja Aleksandra Saše Petrovića, razlog su za slavu njegovog dela.

U okviru 15. festivala autorskog filma u Beogradu, u toku je njegova retrospektiva, a ispred bioskopa Balkan rodonačelnik novog talasa autorskog filma, dobio je svoju zvezdu.

"Kada smo palili zvezdu ispred Balkana, pomislio sam koliko je to pravedno i kako Saša tu zvezdu ne bi gasio", kaže reditelj Boro Drašković.

Nadjačati sebe, a po potrebi zabiti glavu u mulj sopstvenih želja, specifičnost je likova u filmovima Aleksandra Saše Petrovića, ali i stvarnosti koju je slikao, nikada ne prestajući da prikazuje svet duše koja je kod tog sineaste bila u boji namere, a ne ishoda.

Začetnik jugoslovenskog novog talasa, čovek koji je zaslužan za dovođenje evropskog filma kod nas, uprkos najprestižnijim nagradama nailazio je na nerazumevanje i ideološka osporavanja. Živeći između slave i neprihvatanja, vratio je sva priznanja koja je dobio.

Reprezentativni deo opusa koji predstavlja festival autorskog filma obuhvata dve ekranizacije, po Petroviću najvećih dela 20. veka "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova i "Seobe" Miloša Crnjanskog.

Retrospektivom su obuhvaćeni i u Kanu nagrađeni "Skupljači perja", film o umiranju ljubavi "Dvoje", ratni triptih "Tri" i delo o upozoravajućem zlu i izolaciji "Biće skoro propast sveta".

Imenom velikog sineaste nazvana je i glavna nagrada FAF - a koji već 15 godina promoviše angažovane i smele pokretne slike za koje se beskompromisno borio Aleksandar Saša Petrović.

broj komentara 0 pošalji komentar