„Očnjaku" nagrada u Stokholmu

Nadrealna priča o disfunkcionalnoj porodici, film „Očnjak" grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, pobednik je festivala u Stokholmu. Nagrađeni i Edgar Flores, za najbolju ulogu u filmu „Bezimeni", i Monik za ulogu nasilne majke u ostvarenju „Prešz".

Grčki film „Očnjak", reditelja Jorgosa Lantimosa dobitnik je nagrade „Zlatni konj" na 20. filmskom festivalu u Stokholmu.

Lantmosova „nadrealna priča o disfunkcionalnoj porodici" već je pobedila u programu „Izvestan pogled" u Kanu, a nagrađena je i na festivalima u Montrealu i Sarajevu.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Monik, za ulogu nasilne majke u američkom filmu „Prešz" ("Precious" - u prevodu „Dragocena", reč je o imenu glavnog lika u filmu).

Edgar Flores nagrađen je za glavnu mušku ulogu u filmu „Bezimeni" (Sin Nombre), reditelja Kerija Fukunage.

Fukunagin film proglašen je i za najbolje debitantsko ostvaranje, a dobitnik je i nagrade kritike „Fipresci".

„Sada će moji profesori morati da mi daju dobru ocenu", našalio se Fukunaga, kome je „Bezimeni" diplomski rad. Film je priča o imigrantima iz Hondurasa koji pokušavaju da stignu u SAD.

Publika u Stokholmu nagradila je ekološki dokumentarac Luija Psihojosa „Zaliv", koji je već pobedio na 17 festivala širom sveta (dobio je najvišu ocenu publike i na beogradskom festivalu „Slobodna zona").

broj komentara 0 pošalji komentar