Mikiju Manojloviću nagrada u Alatri

„Svet je veliki i spasenje je iza ugla" Stefana Komandareva proglašen najboljim na Međunarodnom filmskom festivalu „Saturn" u Alatri, a Miki Manojlović dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u tom filmu.

Nagrada za najbolju mušku ulogu na Međunarodnom filmskom festivalu „Saturn", koji je održan u italijanskom gradu Alatri, dodeljena je glumcu Mikiju Manojloviću za ulogu u filmu Stefana Komandareva „Svet je veliki i spasenje je iza ugla". Ovo ostvarenje bugarsko-nemačko-slovenačko-mađarske koprodukcije proglašeno je najboljim na festivalu.

Žiri festivala nagradio je film bugarskog režisera jer prikazuje neverovatno putovanje kroz Evropu u potrazi za sećanjima i prošlošću, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Film je baziran na istinitim događajima i po istoimenom romanu Ilije Trajanova, bugarskog pisca nastanjenog u Nemačkoj.

„Svetъt e golяm i spasenie debne navsяkъde", kako naziv filma glasi na bugarskom jeziku, je priča o mladiću Saši koji doživljava saobraćajnu nesreću. Roditelji poginu, a on ostaje u nemačkoj bolnici gde pokušavaju da ga izleče od amnezije.

Njegov deda stiže iz Bugarske i njih dvojica na biciklu kreću na put Sašinog ozdravljenja, koji vodi u zavičaj.

Festival u Alatri, održan od 23 do 28. novembra, organizuje se od pre pet godina.

Nagrade osvojene na tom festivalu su osmo, odnosno deveto priznanje koje je Komandarevljev film dobio do sada.

Prethodno je na ciriškom Filmskom festivalu 2008. godine dobio nagradu publike, specijalnu nagradu žirija na varšavskom Međunarodnom filmskom festivalu, nagradu „Don Kihot" i „Netpak", specijalnu nagrada na filmskom festivalu „Crne noći" u Talinu, nagradu publike i nagradu za najbolje bugarsko filmsko ostvarenje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, kao i nagradu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Bergenu.

„Svet je veliki i spasenje je iza ugla", domaću premijeru imao je prošle godine na festivalu na Paliću.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. nov 2009, 20:22) - anonymous [neregistrovani]

Miki

Jos jednom se potvrdilo da je veliki glumac.