Život posle gubitka

Film Toma Forda „Samac" prati jedan dan u životu Džordža, profesora na koledžu, kojem u saobraćajnoj nesreći pogine dugogodišnji partner. Posle toga, on pokušava da nađe razlog da nastavi život...

Modni kreator Tom Ford debitovao je kao reditelj ostvarenjem „Samac" ("A Single Man"), filmom o gej profesoru, koji posle dugogodišnjeg zajedničkog života izgubi svog partnera.

Tema „Samca" je potraga za smislom života posle velikog gubitka, a Kolin Firt, koji igra glavnu ulogu, na Festivalu u Veneciji je dobio priznanje kao najbolji glumac.

„Samac" je zasnovan na knjizi Kristofera Išervuda, a priča počinje posle fatalne saobraćajne nesreće u kojoj pogine Džim (Metju Gud).

Džordž Falkoner (Kolin Firt) za to saznaje kada ga telefonom pozove Džimov rođak, ali i upozori da ne sme da dođe na sahranu čoveka sa kojim je živeo 16 godine.

Posle toga, Džordž je usamljen i slomljenog srca i pokušava da nađe utehu u druženju sa prijateljicom Čarli (Džulijen Mur), sa kojom je nekada bio u vezi.

Jasno je da je Čarli još uvek „zagrejana" za njega, ali Džordž je suviše potresen da bi bio zainteresovan.

Džordž izbegava i agresivno udvaranje njegovog studenta Kenija i umesto započinjanja nove veze, planira da izvrši samoubistvo.

Veći deo filma dešava se tokom jednog dana u Los Anđelesu ranih šezdesetih, kada društvo nije blagonaklono gledalo na osobe drugačijeg seksualnog opredeljenja.

Tako se u filmu obrađuje i tema diskriminacije: prvo implicitno, a zatim i eksplicitno kada Čarli govori Džordžu kako on i Džim i nisu imali „pravu vezu".

Ipak, preko isečaka iz njihovog zajedničkog života, postaje jasno je da su Džordž i Džim imali odnos ispunjen ljubavlju, bez obzira na to šta je okruženje mislilo.

Njihova ljubavna priča je u kontrastu sa životima komšija, jednoličnih ljudi iz predgrađa koji podižu porodice i grade nuklearna skloništa.

Snimanje „Samca" finansirao je sam Tom Ford, a premijera je bila na Festivalu u Veneciji.

U Severnoj Americi, film je učestvovao na Festivalu u Torontu, a planirano je da se prikazuje u bioskopima u SAD u decembru, kako bi se kvalifikovao za predstojeću dodelu Oskara.

broj komentara 0 pošalji komentar