„Reži“ je istina o tome kako žive tinejdžeri u Srbiji

Tinejdžeri su najviše željni ljubavi, a njen nedostatak je u srži svakog vršnjačkog nasilja, ističu reditelj ostvarenja „Reži“ Kosta Đorđević i glumica Kristina Jovanović.

Film Reži prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život.

Kako objašnjava režiser Kosta Đorđević, tema vršnjačkog nasilja se sama postavila.

„Scenarista Dragan Nikolić i ja smo prolazili pored Politike, gde su pored česme sedeli neki tinejdžeri i to nam je poslužilo kao početna kapisla“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, prvu ruku scenarija završili su ubrzo nakon što su počeli da istražuju materiju.

Na pitanje čega su tinejdžerke najviše željne, mlada glumica Kristina Jovanović navodi da je to ljubav, kao i nedostatak iste tera ljude na loše poteze – da nekome ili sebi samima nanesu bol.

„U filmu vidimo i kako funkcionišu. Po kakvim pravilima. I ko krši ta pravila. Mislim da je ovaj film divan jer se u njemu vide slabe tačke nasilnika. Takođe je zanimljivo da u filmu nema osuđivanja nijednog lika, već su oni samo prikazani“, objašnjava glumica.

Na publici je, kako ističe, da sa svojom savešću i svešću shvati da li je nešto proizvod društva, porodične tragedije, nesuglasice ili nedostatka pažnje.

Vršnjačko nasilje je postalo problem društva, a mnogi reditelji pokušavaju da skrenu pažnju na njega. Ostvarenje Reži zapravo je zamišljeno da se prikaže istina o tome kako žive tinejdžeri u Srbiji.

„Bitno je napomenuti da ovaj film nije pridika i da ne osuđuje. Pre svega je uzbudljiv i emotivan. Zbog toga mislimo da će tinejdžeri biti veoma zainteresovani da ga pogledaju, ali i šira publika“, ističe Đorđević.

Kao mlada glumica, Kristina Jovanović kaže da se lako identifikovala sa likom, jer joj je bilo poznato.

„I ja sam 'iz kraja'. Imam svoju ekipu i svoje drugare i odrasla sam na sličan način. Razlika je u tome što sam imala porodicu koja mi je uvek bila utočište gde sam mogla da pričam o bilo kojem problemu. Mislim i da me muzika spasila, jer me je posvećenost tome dovelo do toga da razmišljam i radim na sebi“, objašnjava Kristina Jovanović.

„Uprkos tome što je tema surova, ovaj film šalje poruku ljubavi i ističe značaj prijateljstva. To je najbitnije, da u ovom nasilnom svetu pričamo o prijateljstvu“, zaključuje reditelj Đorđević.

Film Reži biće premijerno prikazan u Kombank dvorani 27. februara u okviru programa 47. Festa.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 06:16) - anonymous [neregistrovani]

@Najviše željni ljubavi?

Управо су љубав, пажња и премало квалитетног времена, на првом месту(!), родитеља и блиских, највећи проблем и узрок свега лошег што сте навели! Деца те о добре и лоше навике (као и све друго!) "покупе" у кући! Како децу код куће васпитавају, које вредности и врлине добију од својих блиских, таква ће бити! Родитељи су глвни за све... Мислите о томе!

(utorak, 19. feb 2019, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

Najviše željni ljubavi?

Tinejdžeri su najviše željni da ne idu u školu i da ne moraju da uče, a potom da stalno imaju najnoviji telefon, neograničeni kredit i Internet, da blejanje na Fejsbuku prekinu samo zarad seksa, da im roditelji samo daju pare i rešavaju probleme i, suštinski, da rade šta god požele. U nekoj garderobi koja je popularna tog trenutka. Naravno, neki su željni i toga da ne gledaju kako u Srbiji cveta kriminal i da se ne osećaju kao da ništa što oni rade nema nikakvog uticaja ni značaja. A većina bi želela i da kriminalci nemaju pravo da ih zlostavljaju, a da se to onda naziva "vršnjačko nasilje".