„Pad američkog carstva“ i „Sećanje na bol Margaret Dira“ premijerno na Festu

Ovogodišnje, 47. izdanje Festa donosi presek filmova koji su obeležili proteklu produkcionu sezonu. Od 22. februara do 3. marta biće prikazano čak 125 ostvarenja. Mnoga od njih biće premijerno pred domaćom publikom, a među njima 23. februara „Pad američkog carstva“ i „Sećanje na bol Margaret Dira“.

Kanadski film Pad američkog carstva reditelja Denija Arkana predstavlja svojevrsnu kritiku savremenog potrošačkog društva i devalviranja vrednosti u kapitalističkom sistemu u kojem je jedini društveni motor novac.

Film će premijerno biti prikazan u bioskopu „Sinepleks“ u tržnom centru „Ušće“ 23.2. u 17.30. dok su reprize zakazane za 24. februar, 2. i 3. mart.

Radnja filma prati Pjer-Pola, doktora filozofije koji radi kao dostavljač ne bi li sebi obezbedio pristojan život.

Autor ga u filmu stavlja pred moralnu dilemu karakterističnu za sva moderna društva 21. veka – izabrati novac ili lični integritet.

Reditelj Deni Arkan postavlja novac kao koren svih problema. To je tema koja se stalno provlači kroz njegove filmove i time ukazuje na problem miliona ljudi koji spavaju na ulicama Montreala i upire prstom na velike korporacije koje stvaraju nejednakosti u savremenom svetu.

Glavne uloge u filmu tumače kanadski glumci Aleksandre Landry, Maksim Roj i Vensan Lekler.

Časopis Varajeti ocenio je ostvarenje kao „slikovit i zanimljiv osvrt na amoralnost kapitalizma koja donosi savršen spoj noar melodrame i satirične komedije“.

Film reditelja Emanuela Finkijea Sećanje na bol Margeret Dira premijerno će biti prikazan u Domu omladine u subotu, 23. februara u 20 časova.

Ovaj francuski film snimljen je na osnovu romana Bol spisateljice Margerit Dira i biće prikazan u okviru programa Fokus Evropa.

broj komentara 0 pošalji komentar