Beograd je zaslužan za nastanak filma „Bela vrana“

Dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ za dosadašnje stvaralaštvo, glumac i reditelj Rejf Fajns predstavio je na Festu svoj novi film „Bela vrana“ koji svedoči o životu Rudolfa Nurejeva, najveće baletske zvezde 20. veka.

Čest gost naše zemlje, odnedavno državljanin Srbije, a od večeras i „Beogradski pobednik", Rejf Fajns, zahvalio je na nagradi, naglasivši da bez podrške Beograda ovaj film ne bi nastao.

„Snimanje je bilo zahtevno i zahvaljujući našim partnerima, gradskoj vladi i ljudima koji su nam pružili ogromnu podršku uspeli smo. Ako ne znate, a živite ovde, vi imate izuzetne mogućnosti za pravljenje međunarodnih filmova. Tako da smo vam vrlo zahvalni na tome“, dodao je poznati filmski stvaralac.

Na prvom putovanju izvan Sovjetskog saveza, praćen agentima KGB-a, mladi, talentovani baletski umetnik donosi odluku koja će mu odrediti život, ali i ugroziti članove njegove porodice. Bela vrana, film Rejfa Fajnsa, prema scenariju Dejvida Hera, zasnovana je na istinoj priči o Rudolfu Nurejevu.

„Mislim da istinsku slobodu treba pronaći u sebi, a ne u odnosu na sistem u kome živite. Neki od najvećih pisaca, pesnika i umetnika koji su trpeli represiju, uspeli su tako da opstanu,“ smatra Fajns.

Ulogu Rudolfa Nurejeva tumači svetski poznati baletski igrač Oleg Ivenko.

''Za mene je ovo bilo uzbudljivo iskustvo, prvi filmski eksperiment, istovremeno bilo je i teško, ali bez straha, jer me je Rejf Fajns učio svemu što je gluma: zašto, kako i zbog čega nešto treba raditi pred kamerama,“ kaže istaknuti umetnik.

Fest je otvoren sloganom Dušana Makavejeva „Sloboda ili ništa“, umetnički moto Rudolfa Nurejeva je bio: „Da bi plesao moraš biti slobodan“.

broj komentara 0 pošalji komentar