Počela druga sezona serijala „San urgentne noći“

Na prvom programu RTS- a, počelo je emitovanje druge sezone serijala „San urgentne noći“, urađenog prema istoimenom romanu profesora Predraga Mitrovića, kardiologa u Urgentnom centru. Ekipa RTS-a prvu emisiju gledala je zajedno sa učesnicima i autorima serijala.

Priče o lekarima koji 24 sata svakoga dana spasavaju ljudske živote, izazvale su veliko interesovanje publike.

Otuda nov serijal o borbi lekara i tankoj liniji između života i smrti opisanoj u romanu profesora dr Predraga Mitrovića.

„Do sada mi smo mogli da vidimo neke izveštaje, neke uspehe pojedinih lekara u emisijama poput Jutarnjeg programa i Beogradske hronike. Međutim, ovakav serijal nije nikada postojao. Ovo je, prvo, jedan format koji se prvi put radio kod nas, a pod dva ako gledamo pozorišnu predstavu ili dokumentarni program ovo ima veću težinu“, istakao je dr Mitrović.

I u novih 14 epizoda lekari i pacijenti prenose istinite priče u dokumentarno-igranoj formi.

„Jedan od najstresogenijih, ako ne i najstresogeniji operativni zahvat je amputacija ekstremiteta. Negde u Beogradu, mislim na Banovom Brdu, desila se saobraćajna nesreća, neoprezni vozač povredio je nekoliko putnika koji su na autobuskoj stanici čekali autobus. Među njima je bila devojčica, učenica osnovne škole godišta kao moja najstarija kćer. Dežurna ekipa ortopeda i vaskularnih hirurga joj je operisala nogu. Sutradan sam na posao došao ja kao dežurni i konstatovao, zajedno sa ostalima, da prokrvljenost te noge nije u redu. Odlučio sam da pokušam nešto za šta je bilo malo verovatno da će uspeti. Uspelo je – napravio sam joj premoštavanje kojim je noga spasena“, ispričao je profesor doktor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS.

Odbojkašicu Jadranku Budrović kod lekara je doveo potpuno bezazlen bol: „Ispostavilo se da je bila potpuno druga stvar i da mi je život bio ugrožen. Hvala Bogu, bila sam u rukama pravih stručnjaka koji su mi spasili život, dobila sam drugu šansu i maksimalno koristim taj drugi život“. 

„Imala sam četiri kliničke smrti. Doživela sam tešku saobraćajnu nesreću, imala sam tri operacije i moju priču želim da podelim sa gledaocima RTS-a“, kaže Paulina Prenkpaljaj.

Tema emisija jesu pojedinačne situacije predstavljene iz ugla lekara i onih kojima se ukazuje pomoć.

„Ovaj serijal pokazuje prave priče pacijenata i tu vezanost lekara i njihovih pacijenata. Uostalom ljudi koji su bili u ozbiljnim životnim stanjima, dramama i oni pričaju zajedno priču. Svaka epizoda sadrži pravu životnu dramu pacijenta i lekara koji ga je izlečio“, istakla je autorka serijala Jovana Vučković. 

U drugoj sezoni serijala od 14 epizoda, 28 lekara otkriva nam posao u kojem je i najmanja greška neoprostiva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. feb 2019, 11:41) - Domestos Brefius [neregistrovani]

Kikiriki

Mnogo zanimljiviji bi bio serijal o greškama, ako mogu da se sete i toga ... ,-)