„Roma“ i „Miljenica“ favoriti za Oskare

Teatar „Dolbi“, u Los Anđelesu, tokom sledeće noći biće epicentar filmskih dešavanja. Najprestižnije nagrade u svetu filma, priznanja američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, čuveni Oskari biće dodeljeni 91. put.

U kategoriji za najbolji film ove godine je nominovano osam filmova. Favoritima sa po 10 nominacija se smatraju britanski film Miljenica, crna komedija o političkim intrigama i igrama moći na dvoru kraljice Ane u 18. veku, i Roma, nostalgični osvrt na život jedne kućne pomoćnice u domu srednjeg staleža u Meksiku.

Miljenica je dobila i tri nominacije za glumačke nagrade. Olivija Kolman je kandidatkinja za najbolju glumicu. Za sporednu žensku ulogu nominovane su i Ema Stoun i Rejčel Vajs.

Ipak, sam broj nominacija ne garantuje da će neko i dobiti nagradu za najbolji film, jer za to glasa 8.200 članova Akademije iz različitih oblasti, kaže scenarista i reditelj Marej Horvic za Glas Amerike.

Crni klanovac Spajka Lija, oštra satira o rasizmu u Americi, kandidat je za šest Oskara, dok je za sedam Oskara nominovan Crni panter, film o superheroju, Rajana Kuglera.

Zvezda je rođena zaradila je osam nominacija, među kojima za najbolji film, kao i za glavnu mušku ulogu za Bredlija Kupera, dok je Lejdi Gaga nominovana za glavnu žensku ulogu, a pozlaćenoj statueti može se nadati i zahvaljujući originalnoj pesmi Shallow.

Film o grupi „Kvin“, Boemska rapsodija takođe je nominovan za najbolji film, a Rami Malek za najboljeg glumca.

U kategoriji najboljeg filma je i Zelena knjiga, čije su zvezde Vigo Mortensen i Maheršala Ali nominovani za glavnu i sporednu ulogu, kao i Potpredsednik – koji je doneo i nominacije za glavnu mušku ulogu Kristijanu Bejlu, Ejmi Adams za sporednu žensku ulogu, a Adamu Mekeju za režiju.

Diznijevi Incredibles i Ralph Breaks the Internet su u trci za najbolji animirani film.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. feb 2019, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

da

Copy paste