Dodela Oskara: Politička korektnost i afroamerička dominacija

Devedeset prvu dodelu Oskara u Teatru "Dolbi" obeležila je afroamerička dominacija kao odgovor „belim Oskarima“ i prenaglašena politička korektnost.

Prvi put od 1989. godine dodela nagrada Američke filmske akademije bila je bez voditelja domaćina. Manifestacija je poslala jasnu poruku da slavi raznovrsnost kultura i jezika.

Pomalo vašarski koncipirana, najviše će se pamtiti po senzacionalnom početku i nastupu legendarne grupe „Kvin“, koja je podržala Ramija Meleka, sina migranta iz Egipta, dobitnika Oskara za tumačenje Fredija Merkjurija u filmu Boemska rapsodija, kao i tri nagrade u tehničkim kategorijama.

Raspevanost svečane ceremonije kulminirala je emotivnim nastupom Bredlija Kupera i Lejdi Gage, koja je osvojila zlatnu statuetu za najbolju originalnu pesmu u rimejku filma Zvezda je rođena.

„Nema granica i zidova koji mogu da ograniče talenat“, bio je meksički odgovor na politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

Film Meksikanca Alfonsa Kuarona Roma, o ljudima koji nemaju pravo glasa, trijumfovao je u više navrata, u kategorijama za najbolju režiju, strani film i fotografiju.

„Hvala Akademiji što je odala priznanje filmu posvećenom ženi domorodačkog porekla, oni su kroz istoriju bili gurani u drugi plan“, istakao je Alfonso Kuaron.

Da je Miljenica i članova Američke filmske akademije potvrdila je britanska glumica Olivija Kolman, nagrađena Oskarom u kategoriji "glavna ženska uloga" u filmu Jorgosa Lantimosa.

„Nadam se da moja deca prate ovo na televiziji, pošto se neće ponovo dogoditi.“

Afroamerikanci Redžina King i Maheršala Ali proglašeni su za najbolje u kategorijama sporedne ženske i muške uloge u filmovima Šapat ulice i Zelena knjiga.

Kao neočekivani favorit, Zelena knjiga, koja govori o rasnoj segregaciji, osvojila je epitet najboljeg filma.

Publika beogradskog 47. Festa biće u prilici da ga pogleda u glavnom festivalskom programu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 26. feb 2019, 17:37) - anonymous [neregistrovani]

Glavna muška i glavna ženska uloga

Da Kuaron nije meksikanac Oskar bi počeo da sugeriše da Amerika postaje filmska britanska kolonija. Obe glavne uloge glume baš britance.

Samo jedno je stvarno bilo pohvalno: nigde nije bilo one Meril Strip. Od 1979 godine bila je u proseku nominovana svake 2 godine.

(utorak, 26. feb 2019, 07:49) - anonymous [neregistrovani]

Oskar je izlapio

Odavno.

(utorak, 26. feb 2019, 03:59) - Ivan [neregistrovani]

Oskar

Pomalo vasarski koncipirana!? Nije tako dobro koncipirana kao vasi sou programi ili novogodisnji program?

(utorak, 26. feb 2019, 00:29) - Aleksa [neregistrovani]

Loš prevod

Pomenuti film koji je bio u glavnoj konkurenciji za Oskara, a delo je meksičkog režisera Alfonsa Kuarona, ne zove se Rim, već Roma. Roma je malo mesto u Meksiko i mislim da ne bi trebalo zbunjivati ljude lošim prevodima filmova. Nekada je bolje samo prepisati naziv, nego ga interpretirati nevešto. Pozdrav