U potrazi sa snom kroz potisnute emocije – srpski film u UN

Prvi put jedan srpski film prikazan je u „političkom centru sveta“. U Ujedinjenim nacijama projekciju je imalo ostvarenje Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“.

Rečenicom: "Chasing a Dream welcome home", počela je projekcija filma U potrazi za snom u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Film je autobiografska dokumentarna odiseja u kojoj autor prelazi put dug 50.000 kilometara i traga za junacima svog prvog igranog filma, Haustorče iz 1987. godine, učenicima Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo“ iz Sarajeva, koje su ratna dešavanja raselila po celom svetu.

Film je sniman više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD).

„U potrazi za snom je univerzalna priča o zajedničkom životu, žrtvama i prijateljstvu koje prevazilazi sve granice. Premijerno je prikazan 2015. godine, a četiri godine kasnije, uz ogromnu gledanost na četiri kontinenta, i dalje se prikazuje širom sveta, vodeći gledaoce kroz nepregledne dubine potisnutih emocija“, naveo je reditelj i producent Mladen Mitrović. 

Pre projekcije, brojnim zvanicama i gostima, ambasadorima akreditovanim pri UN, diplomatama i zvaničnicima zaposlenim u sedištu UN, obratili su se Meri Pol Rudil, direktorka Uneskove kancelarije u Njujorku, i ambasador Ivica Dronjić, stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku.

Uz ovacije, posle skoro dva i po sata putovanja kroz jedan, kako se na projekciji čulo, svima blizak svet snova, publici se obratio i ambasador Srbije pri UN, Milan Milanović.

Posebne reči podrške autoru upućene su od šefa misije SAD pri UN, ambasadora Džonatana Koena, koji je sa suprugom prisustvovao projekciji, i ambasadora Hrvatske pri UN, Vladimira Drobnjaka.

broj komentara 0 pošalji komentar