Ruski istorijski spektakl „Tvrđava” na Festu

Ruski istorijski spektakl „Tvrđava” snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova, dolazi na Fest samo nekoliko dana nakon premijere održane u Moskvi. Projekcija je zakazana za četvrtak 28. februar u Centru „Sava”.

Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija žestoko lomila srednjevekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu - od ubeđenja do nacija.

Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, javni službenici i oficiri, osuđenici, arhitekte i hroničari, kineski šverceri, ratoborni stanovnici stepa, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari...

Priča prati glavnog lika, mladog oficira nove garde Petra Prvog, Ivana Demarina (Ilja Malanin), koji po naredbi cara ide na granicu u Toboljsk – prvu prestonicu Sibira. Upravo u Toboljsku upoznaje svoju prvu ljubav Mašu Remizovu (Julija Makarova).

Glavni likovi su uvučeni u ekspediciju u potrazi za zlatom. Petru Prvom su potrebna sredstva za rat protiv švedske vojske. Njihova tvrđava je okružena hordama neprijateljske azijske vojske, i nije im preostalo ništa drugo već da čekaju pomoć.

Film sadrži kako fiktivne, tako i realne istorijske likove kao što su Semen Remezov (Dmitrij Nazarov) – poznati sibirski kartograf, istoričar i arhitekta Toboljska; Matvej Gagarin (Evgenij Dyatlov) – prvi sibirski guverner; Ivan Bačholz (Aleksander Lazarev) – osnivač grada Omska; Johan Renat (Andrej Burkovski) – zatočeni švedski oficir, prognan nakon borbe na Poltavi 1709. godine koji je sanjao o povratku u svoju zemlju po svaku cenu...

Po završetku rata, kao najvećeg izazova, glavni likovi grade svoje živote na osnovnim vrednostima vere, nade, ljubavi, istinskom patriotizmu i predanosti domovini. Film je snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scnama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda, ali i zanosnom interpretacijom novih glumačkih nada.

broj komentara 0 pošalji komentar