Festival u Ravnom Selu po meri mladih filmskih stvaralaca

Filmski festival u Ravnom Selu održaće se po treći put ove godine od 21. do 23. juna. Petar Ristovski, direktor festivala i Marko Čkonjević, umetnički direktor festivala najavili su program ove manifestacije na Festovoj konferenciji za novinare.

Domaćini ovogodišnjeg festivala biće Akademija umetnosti u Novom Sadu, a gostujuća akademija biće Fakultet dramskih umetnosti sa Cetinja. Tradicionalno, i ove godine će biti upriličen i muzički program sa numerama iz domaćih filmova koji će izvesti Novosadska filharmonija.

„Ravno Selo film festival“ od osnivanja je okrenut ka mladima. Marko Čkonjević, umetnički direktor ovogodišnjeg izdanja festivala, naglašava da će i ove godine ostati verni tom konceptu. „ Imaćemo program prvog i drugog dugometražnog filma, čiji će, i ove godine, biti gost selektor Ivan Karl“, kaže Čkonjević.

Na Festivalu će biti upriličen i program omladinskog kratkog filma u okviru kojeg će biti prikazani studentski radovi dve akademije. Festival posebnu pažnju posvećuje radionicama, odnosno pratećim programima, pa su masterklasove do sada držali renomirani umetnici poput Mirjane Karanović, Radeta Šerbedžije i drugih.

Ove godine novina će biti radionica kostima, a držaće je Boris Čakširan, koji je između ostalog radio kostime za film i seriju Kralj Petar Prvi, uz prateću izložbu njegovog dosadašnjeg opusa.

Treća radionica će se baviti režijom i na njoj će učestvovati pobednici Smotre kratkog đačkog filma – „Filmić“ iz Novog Sada. Oni će, sa mentorom, u vreme trajanja festivala raditi film, koji će biti prikazan na zatvaranju, dodao je Čkonjević.

Nagrade na festivalu će biti kao i prošle godine. „Zlatni klip“ za najbolji film po izboru publike i „Zlatni klip“ za reditelja debitanta, a program kratkog omladinskog filma dodeljuje nagradu za najboljeg mladog autora.

Još jedna novina ovogodišnjeg „Ravno Selo film festivala“ biće konkurs za debitantski scenario na koji mogu da se prijave svi autori po čijem scenariju do sada nije snimljen dugometražni igrani film. Tročlani žiri će odlučiti o najboljem scenariju i dobitnik će kao nagradu dobiti novčani iznos od 1.500 evra.

„Ove godine konkurs za debitantski scenario podržao je „Zilion film“, pa će pobednik moći sa našom producentskom kućom dalje da ga razvija kako bi se jednom našao na filmskom platnu. Ideja nam je da svake godine privučemo novog producenta. Konkurs će uskoro biti raspisan i trajaće 45 dana“, dodao je direktor festivala Petar Ristovski.

broj komentara 0 pošalji komentar